Deze bijdrage is geschreven door hockeyscheidsrechter Stijn ter Huurne

Afgelopen vrijdag, 9 juni vond een sportevenement plaats, waar maar liefst 6000 middelbare scholieren uit heel Nederland aan mee deden: The School Final van Olympic Moves. Tijdens dit sportevenement strijden middelbare scholieren om de beste van Nederland te worden, in 18 verschillende sporten. Deze scholieren hadden al laten zien dat ze de beste uit de regio waren, door de regionale finales te winnen. Vandaag streden ze voor de titel ‘Beste van Nederland’.

Tijdens deze dag was ik, Stijn ter Huurne, aanwezig als één van de scheidsrechters en heb diverse poulewedstrijden en de finale gefloten met het AXIWI communicatiesysteem. Vanuit die hoedanigheid heb ik dit artikel geschreven. In een eerder artikel schreef ik over hoe ik en collega-scheidsrechters het Nederlands elftal Meisjes U16 hebben begeleid met AXIWI.

Minder misverstanden en betere besluitvorming

Hockey was één van de 30 sporten tijdens  de The School Final van Olympic Moves. In totaal streden zo’n 350 leerlingen uit de schoolteams, op hockeyclub Upward, voor de winst. Waar hockey is, zijn scheidsrechters. Bij dit toernooi, waar het hockeyniveau erg hoog lag, was het natuurlijk belangrijk dat er goede scheidsrechters waren om de wedstrijden te begeleiden én goed te laten verlopen. Dit hebben we mede gerealiseerd door gebruik te maken van de communicatiesystemen van AXIWI. Een belangrijk voordeel van het werken met AXIWI tijdens dit toernooi, en in het bijzonder tijdens de finale, is het minimaliseren van misverstanden en verwarring tijdens de wedstrijd. In een omgeving vol lawaai en opwinding van enthousiaste scholieren is het moeilijk voor scheidsrechters om elkaar te horen of te begrijpen. Met de AXIWI headsets wordt dit probleem opgelost, omdat de communicatie draadloos en direct naar het oor van elke scheidsrechter gaat. Dit zorgt voor heldere en onvervormde communicatie, waardoor misverstanden worden verminderd; de kwaliteit van besluitvorming én de geloofwaardigheid van de beslissing worden verbeterd.

Professionaliteit

Afgelopen jaren werden de wedstrijden van dit toernooi zonder communicatiesysteem gefloten. Dit ging meestal hartstikke goed. In sommige gevallen zorgde dit ervoor dat de spelers, die vol adrenaline in de wedstrijd zaten, vonden dat de scheidsrechters onprofessioneel en slordig handelden; zeker als de tijd weer stil gezet moest worden voor overleggen. Het gebruik van communicatiesystemen draagt bij aan de professionaliteit van The School Final. Het benadrukt het belang van moderne technologie in de sport en laat zien dat de organisatoren streven naar een hoog niveau van Fair Play.

Door het gebruik van de AXIWI communicatiesystemen, kunnen scheidsrechters de wedstrijden op een professionele manier leiden. Het zorgt ervoor zorgen dat de finale een eerlijke en spannende ervaring is voor alle deelnemende scholen. Dit alles zorgde ervoor dat de leerlingen een super sportieve en leuke dag hebben gehad.

Draadloos scheidsrechter communicatiesysteem

In sport, ook op amateur niveau, komt het steeds vaker voor dat er meerdere scheidsrechters in een team een wedstrijd leiden. Voor een effectievecommunicatie tussen de scheidsrechters introduceerd AXIWI het draadloze, handsfree scheidsrechter communicatie systeem. Het AXIWI Communicatie systeem is vergeleken met haar concurrenten erg betaalbaar: andere merken zijn wel 3 tot 6 keer zo duur! Ondertussen wordt AXIWI succesvol gebruikt in sporten als  handbal, korfbal, basketbal, voetbal, hockey, volleybal, honkbal, water polo, rugby, Ijshockey en floorbal.