Sinds 2021 ben ik, Edwin van der Spek actief op het hoogste niveau als rugbyscheidsrechter binnen Rugby Nederland. Vanaf dit moment heb ik kennis mogen maken met de AXIWI-communicatiesystemen tijdens wedstrijden die ik begeleid heb als referee en als assistent-referee. Dit heeft voor mij de doorslag gegeven om voor een eigen set te gaan en zo elke wedstrijd te kunnen begeleiden met directe communicatie met mijn assistenten. Vanaf 2021 heb ik dat gedaan met de AXIWI AT-320 set. Daarna ben ik in gesprek met AXIWI gegaan en heb toen besloten om vanaf begin 2024 te wisselen naar de AXIWI AT-350.

“With AXIWI we can work as a connected Team to keep players under control, without it’s just me as a referee that needs to work hard to keep players under control.”

Professionaliteit arbitrage

Vanaf seizoen 2022-2023 zijn wij binnen Rugby Nederland aan het werken naar een professionelere manier van (samen)werken als scheidsrechters; en hierbij het niveau van zowel scheidsrechters als spelers omhoog te krijgen. Eén van de stappen die gemaakt is, is het zorgen voor constante teams van drie referees op de wedstrijden in de ereklasse (hoogste niveau). Daarbij gaf mij dit de gelegenheid om vaker en constanter te werken met de AXIWI-set en bleek al snel dat het werken met headsets vele voordelen heeft. Zo komen calls van de assistenten sneller en helderder door, dan zonder en/of andere communicatiemiddelen. Daarbij kan er ook worden gefocust op specifiek spelsituaties door zowel de scheidsrechter als de assistenten. Bij overtredingen kunnen we bijvoorbeeld actiever optreden (waarschuwen/bestraffen) tegen de speler die in overtreding is, doordat we via de headsets direct informatie, over het rugnummer of gedrag, kunnen delen met elkaar.

Werken als scheidsrechters “team”

De AXIWI set zorgt er ook voor dat wij als scheidsrechters nog beter als een team kunnen werken. Speler zoeken altijd de randjes van de regels op. Door middel van de directe draadloze verbinding tussen de scheidsrechter en de assistenten, via de headsets, kunnen spelers beter in de gaten gehouden worden. Zo kan de assistent snel iets doorgeven aan de scheidsrechter als er iets achter zijn rug gebeurd. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat er ingegrepen dient te worden, maar geeft de scheidsrechter de ruimte om een waarschuwing te geven aan de betreffende speler in het voorbij lopen en/of op een dood spelmoment. Hierdoor beseffen de spelers dat niet alleen de scheidsrechter op ze let, maar ook de assistenten; alles wordt gezien. Dit geeft mij als scheidsrechter tijdens een wedstrijd meer rust en focus om mij bezig te houden met de vele dynamische spelsituaties, zodat ik hierin de juiste beslissingen te nemen. Het gebruik van de headsets geeft ook het vertrouwen dat de assistenten mij van overige informatie voorzien van zaken die op het veld gebeuren.   

Draadloos scheidsrechter communicatiesysteem

In sport, ook op amateur niveau, komt het steeds vaker voor dat er meerdere scheidsrechters in een team een wedstrijd leiden. Voor een effectievecommunicatie tussen de scheidsrechters introduceerd AXIWI het draadloze, handsfree scheidsrechter communicatie systeem. Het AXIWI Communicatie systeem is vergeleken met haar concurrenten erg betaalbaar: andere merken zijn wel 3 tot 6 keer zo duur! Ondertussen wordt AXIWI succesvol gebruikt in sporten als  handbal, korfbal, basketbal, voetbal, hockey, volleybal, honkbal, water polo, rugby, Ijshockey en floorbal.