Deze bijdrage is geschreven door hockeyscheidsrechter Stijn ter Huurne

Vandaag op 29 mei mocht ik, Stijn ter Huurne, de wedstrijd van het Nederlands elftal Meisjes U16 tegen Duitsland fluiten. Dit was voor mij als hockeyscheidsrechter mijn eerste wedstrijd van een Nederlands team in de 6 jaar dat ik fluit. Ik ben 17 jaar en fluiten is iets wat ik heel erg graag doe. Deze wedstrijd, mijn eerste interland, is toch echt wel één van de belangrijksten die ik tot nu toe heb mogen fluiten.

Snel en gemakkelijk overleggen

Tijdens dit soort wedstrijden, waar het spel heel snel gaat, is het als scheidsrechter heel erg belangrijk dat je goed met je collega kan samenwerken. Dit werkt veruit het beste met een draadloos communicatiesysteem, waardoor je gemakkelijk en snel met elkaar kunt overleggen én echt als een team samen op het veld staat. Dit is voordelig voor ons, maar ook voor de teams die daardoor beter kunnen gaan hockeyen.

Juiste beslissing nemen

Alleen zal je nooit alles kunnen zien, maar samen zie je veel meer. Er was vandaag bijvoorbeeld een situatie waarbij de bal in de cirkel van Nederland was en het zo druk was, dat ik het niet goed kon zien. Mijn collega had echter perfect zicht op de bal en kon mij snel adviseren om de juiste beslissing te nemen; in dit geval een strafcorner voor Duitsland. Wij beiden merkten dat, doordat we elkaar goed en zonder vertraging konden verstaan, dit de wedstrijd voor ons gemakkelijker en voor de spelers leuker maakte. We hebben tijdens deze spannende wedstrijd veel gecommuniceerd en elkaar bevestiging kunnen geven over de overtredingen waar we voor floten. Dit is iets wat normaal niet mogelijk is zonder draadloze communicatie en dit zorgt ervoor dat we tijdens deze wedstrijd veel zekerder van onze beslissingen konden zijn.

Al met al waren wij, de scheidsrechters, en ook de speelsters erg blij dat wij goed met elkaar konden communiceren door middel van de AXIWI. Hierdoor werd de wedstrijd nog leuker voor iedereen.

Stijn ter Huurne, hockeyscheidsrechter