Dit is een bijdrage, geschreven door Marnix Kluiters

Marnix Kluiters: “Kun je blind skiën?” Ja dat kan met AXIWI!

Kun je blind skiën? Die vraag moest ik me 3 jaar geleden noodgedwongen stellen toen mijn zicht in een half jaar tijd van 100% door een oogaandoening terugliep naar minder dan 1%. Als skiën je grote passie is, is het in ieder geval geen optie om niet meer te gaan. Ik weet dan ook nog goed dat mijn huisgenoot zei: ‘Maar Marnix als je nu toch al niet meer kan fietsen en buiten met een stok loopt, dan moet je toch gewoon eerlijk zijn en accepteren dat skiën ook niet meer gaat lukken.’ Een maand later zou ik voor het eerst mee gaan met de Nederlandse Visueel Gehandicapte Skivereniging en dacht bij mijzelf dat zullen we nog wel eens zien of dat niet meer kan. Hoewel ik het skiën in die week, weer op een totaal nieuwe manier heb moeten leren, was het een groot succes. Samen met een guide, die achter mij als een soort legercommandant de commando’s gaf waarop ik een bocht moest maken, gingen we weer alle pistes af.

VIDEO: Marnix Kluiters Blind Skiën Saalbach 2018

 

Inmiddels heb ik samen met fanatiek skister Danielle Casse als guide veel in de hal getraind en mijn skitechniek verfijnd. Ook dispuutgenoot Jordi Vermeer stond voor mij klaar en zei: “ik wil dat skiën ook met je oppakken”. In januari zijn we voor de derde keer een weekend naar de sneeuw geweest; jaarlijks skiën met vrienden niet iets waar ik gezien de situatie op had durven dromen. Het schreeuwen van commando’s hebben we ingeruild voor een communicatie set van AXIWI. Deze communicatie set zorgt ervoor dat je via een radiosignaal met elkaar draadloos in verbinding staat. Doordat het een permanente verbinding is die twee kanten op communiceert, is het perfect om te gebruiken op de piste. Op de AXIWI unit worden speciale keelmicrofoons (He-007 & HE-008) aangesloten. Deze keelmicrofoon zit als een soort halsband om je nek waardoor het geluidsignaal  al bij de stembanden wordt opgevangen. Dit is ideaal omdat je daardoor geen last hebt van windruis en andere soortgelijke geluiden.  Door het gebruik van de communicatieset zijn we in staat geweest om het tempo op de piste flink omhoog te gooien. Benieuwd? Check het onderstaande filmpje credits naar Joost Baljon voor het editten.

Lees hier meer over audio communicatiesystemen voor visueel gehandicapten.