Bovenstaande foto is gemaakt door: Event Photography Peter

Hoe begin je aan de opleiding van een jonge scheidsrechter, terwijl een kritisch publiek, coach of manager het liefste een bondsscheidsrechter wil op elk niveau? Royal Antwerp Hockey Club (RAHC) werkt met enthousiaste vrijwillige scheidsrechters, die een wedstrijd zo goed als mogelijk willen begeleiden. Spelers van de club fluiten, na hun eigen gespeelde wedstrijd, dan ook vaak nog wedstrijden.

“De headsets kunnen namelijk stress geven als ze nog niet 100% zelfvertrouwen hebben; er mag geen afhankelijkheid zijn van de technologie.”

Basiskennis

Vanaf de eerste wedstrijd als scheidsrechter wordt er bij RAHC ingezet op het beheersen en toepassen van de basiskennis:

  1. De juiste positie innemen op het veld, de zogenaamde looplijnen;
  2. Sterke/overtuigende lichaamstaal bij het nemen van beslissingen, als onderdeel van je uitstraling;
  3. Moduleren en communiceren met het fluitje om je autoriteit als scheidsrechter te versterken.

Jeugdscheidsrechters mogen bij de RAHC Umpire Academy vanaf 9 jaar (U10) starten met ‘praktijk fluiten’. In de wedstrijden, die steeds uitdagender worden naarmate de scheidsrechter ouder wordt, kunnen zij de kennis toepassen én praktijkervaring opdoen. Het verloop van de opleiding is geleidelijk en bestaat uit “learning by doing”. Jongeren fluiten soms meerdere wedstrijden op één wedstrijddag.

jeugd-scheidsrechter-headset-opleiding-coach-begeleiding
jeugd-scheidsrechter-headset-opleiding-coaching

Jong geleerd

Beginnende scheidsrechters starten altijd met een wedstrijd bij de allerkleinsten: U7 en U8.  Dit heeft verschillende voordelen: de resultaten van deze wedstrijden tellen niet mee (competitiestand), een ouder aan de kant zorgt voor de tijdwaarneming en een andere voor het tellen van de doelpunten (want dat zijn er soms héél véél); een gezellige bedoening dus! De scheidsrechter leert spreken met jonge spelers, wat later een voordeel oplevert als er streng gecommuniceerd moet worden met hockeyspelers om beslissingen te verdedigen óf de voordeelregel toe te passen. Uiteraard kijkt de scheidsrechtercoach mee, zodat de scheidsrechter vanuit vertrouwen mag beslissen.

Vertrouwen

Vertrouwen! Het woord is eruit. Er is op Antwerp één vuistregel voor het aanduiden van het niveau dat een scheidsrechter fluit: de scheidsrechter mag nooit het vertrouwen verliezen. Hierdoor blijft ‘Fair Play’ verzekerd en blijft de RAHC Umpire Academy op haar beurt het vertrouwen houden. Bij elke overgang van moeilijkheidsgraad is een scheidsrechtercoach aanwezig.
Antwerp investeert in haar jeugd door de scheidsrechtercoaches te betalen. Tenslotte is training en coaching logisch voor hockeyspelers, dus waarom zouden umpires het alleen moeten doen?

Ondersteuning headsets

Als club kun je niet naast elke scheidsrechter een coach zetten. De tweede pijler voor de groei van scheidsrechters zijn de ‘sterke duo’s’. Umpires worden uitgedaagd op hun niveau en fluiten al snel boven het eigen ‘spelniveau’. Dit verbetert op termijn ook je kwaliteiten als hockeyspeler: hockey spelen én fluiten versterkt elkaar. Een CS+ of sterke jeugdspeler fluit met een junior en weet dat hij in dat geval de leidende scheidsrechter is. Op de foto’s zie je 12-jarigen die wedstrijden fluiten voor D2 en H2. Hier komen de AXIWI headsets in het spel. Waar ze op klein veld en bij jeugdwedstrijden leren om autonoom te beslissen en op het veld met elkaar te communiceren met lichaamstaal en fluitsignaal, krijgen ze bij de volwassenen de nodige ondersteuning via de headsets. De headsets kunnen namelijk stress geven als ze nog niet 100% zelfvertrouwen hebben; er mag geen afhankelijkheid zijn van de technologie.

jeugd-scheidsrechter-headset-opleiding-communicatie

Deze foto is gemaakt door: Event Photography Peter

Fair Play

Birgitte van de RAHC Umpire Academy vraagt zich regelmatig af hoe ze elders de opleiding starten. Maar ze vond nog geen andere clubs die scheidsrechters op de leeftijd van 9 jaar professioneel begeleiden. En dus verfijnen ze het systeem op basis van kwaliteitscontrole en door kritisch te kijken of de ‘Fair Play’ op elk moment verzekerd is. Zolang teams en de scheidsrechters zelf vertrouwen houden, is de opdracht geslaagd!

Birgitte Devos – Umpire Coach RAHC 

Draadloos scheidsrechter communicatiesysteem

In sport, ook op amateur niveau, komt het steeds vaker voor dat er meerdere scheidsrechters in een team een wedstrijd leiden. Voor een effectievecommunicatie tussen de scheidsrechters introduceerd AXIWI het draadloze, handsfree scheidsrechter communicatie systeem. Het AXIWI Communicatie systeem is vergeleken met haar concurrenten erg betaalbaar: andere merken zijn wel 3 tot 6 keer zo duur! Ondertussen wordt AXIWI succesvol gebruikt in sporten als  handbal, korfbal, basketbal, voetbal, hockey, volleybal, honkbal, water polo, rugby, Ijshockey en floorbal.