Dit bericht is geschreven door leven van Scheidsrechtervereniging SV Noord- en West-Friesland

In augustus hadden we in de omgeving heel veel oefenwedstrijden, meerdere werden door neutrale trio’s geleid. We wilden een nieuwe ervaring mee geven aan onze scheidsrechters en kozen ervoor om met headsets te werken.

COVS Landelijk en AXIWI hebben een samenwerking en wij mochten in de maand augustus gebruik maken van de AXIWI headsets. Wij zijn super blij en willen ieder bedanken voor deze mogelijkheid.

Naast de trio’s hebben wij de headsets ook kunnen inzetten voor het begeleiden van scheidsrechters en assistent-scheidsrechters.

Het was voor de meesten een fantastische ervaring. Blije gezicht bij iedereen die er gebruik van heeft gemaakt. Daarnaast kregen we enorm veel complimenten van de clubs.

Een aantal van onze toppers wilden hun ervaring met jullie delen en laten weten wat zij ervan vonden. We hebben ze de volgende vragen gesteld:

  • Was het jou 1e keer met headsets werken? Zo ja hoe was je 1e indruk?
  • Wat vond je fijn aan de headsets?
  • Zou je vaker gebruik van willen maken?
scheidsrechter-headsets-axiwi-scheidsrechters
scheidsrechter-headsets-axiwi-veld
scheidsrechter-headsets-axiwi-ar

Markus

– Ja de eerste keer, het was wel heel leuk om te doen.

– Met elkaar communiceren en overleggen, geeft een topband als arbitraal trio. Je mist weinig, minder fouten en een leuke uitstraling!

– Ik zou het zeker vaker willen gebruiken.

Erik

– Ja, dit was voor het eerst! Vond het erg leuk om er gebruik van te maken. Vooral in de tweede helft, in eerste helft hoorde ik naast de andere scheidsrechters ook steeds iemand die steeds dezelfde zin zei.

– Je kunt elkaar coachen en direct zeggen wat het is. Ook vond ik het leerzaam om te horen wat de andere scheidsrechters tegen de spelers zeiden.

– Ja.

Centaine

Het was mijn eerste keer met de headsets, ik vond het over het algemeen een prettige ervaring. Open communicatie vond ik zeker bevorderlijk voor het wedstrijdverloop en overzicht. De tweede helft werkte de verbinding alleen niet meer en toen was het wel vervelend. Maar ik zou het graag nogmaals willen gebruiken.

Marc

– Werkte prima alleen bereik viel regelmatig weg.

– Het is handig dat je kan communiceren met elkaar.

– Ik zou er zeker nog een keer gebruik van willen maken.

Remco:

– Het was niet de eerste keer.

– Direct duidelijk kunnen hebben, wat iemand bedoelt met zijn interpretatie en zijn beslissing.

– Als de mogelijkheid er is, zeker.

Kevin

– hartstikke leuk! Een keer een nieuwe ervaring.

– het kunnen communiceren met je sr en andere asr.

– zeker! Maar dan een keer als sr.

Sander

– Ik wou eerst de headsets niet gebruiken, omdat ik er nooit mee gewerkt heb als  scheidsrechter. Aangezien het niet zomaar een wedstrijd was (SC Heerenveen – NEC Nijmegen). Toch ben ik overgehaald om de headsets te gebruiken.

Toen ik de headsets daadwerkelijk voor de wedstrijd ging gebruiken was ik tijdens de wedstrijd erg enthousiast over de headsets. Vooral omdat je kon communiceren met je ASR’s zonder een beslissing te nemen. Zonder headsets moet je communiceren met non-verbale communicatie tegen je ASR’s. Door gebruik te maken van de headsets kun je beslissingen duidelijk maken: ‘buitenspel nummer 6!’ en een signaal geven met de vlag. Ook advies geven over gepaste straf (rood/geel of waarschuwing) is erg handig om in de wedstrijd toe te passen met headsets.

– Het enige nadeel van de headsets is dat je de spelers en stafleden moeilijk verstaanbaar zijn. Ik moest regelmatig zeggen dat ze het moesten herhalen.

– Na deze ervaring zou ik wel vaker gebruik willen maken van de headsets, maar het blijft wennen, zeker omdat ik het niet gewend ben om een wedstrijd te fluiten met headsets.

scheidsrechter-headsets-axiwi-voetbalveld
scheidsrechter-headsets-axiwi-voetbalscheidsrechters
scheidsrechter-headsets-axiwi-trio

Raoul

– Ja dit was de 1e keer. Na het aanzetten, was het duidelijk en goed geluid.

– ze hadden duidelijk geluid en er was geen gestoor, ook niet op afstanden.

– Als het mogelijk is wel

Edgar

– Ja, was wel chill.

– Was voor sommige momenten handig (twijfel momenten of bij evt miscommunicatie).

– Ja hoor.

Justin

– Mijn eerste indruk was zeer positief. Alles was gemakkelijker en werkte goed. Hierdoor kon je de keuzes beter maken, en verliep de wedstrijd nog beter.

– Het contact leggen met elkaar. En je kon met elkaar praten over de keuzes en het verloop van de wedstrijd.

– Ja! Zeer leuke ervaring! Echt iets om nog eens te doen.

Mark

– Ja, het was voor mij de eerste keer om te mogen werken met de headset. Mijn eerste indruk was prima. Het geluid was heel helder en duidelijk te verstaan.

– Het fijne aan de headset was dat alles heel duidelijk te horen was ondanks de wind, die er soms doorheen ruiste, bleef de communicatie duidelijk.

– Ik zou zeker vaker gebruik willen maken van de headset. Het maakt je professionele uitstraling compleet en heeft een fantastisch voordeel voor het arbitrage team.

Koen

Het was gaaf om er mee te werken! De headset zit prima, die bleef bij mij met een stukje tape goed zitten. De geluidskwaliteit was prima. Kortom, een fijne ervaring. Smaakt naar meer.

scheidsrechter-headsets-axiwi-scheidsrechter
scheidsrechter-headsets-axiwi-headset
scheidsrechter-headsets-axiwi-avond

Xander

– Ja het was mijn eerste keer. Ik vond het zeer leuk en leerzaam. Als het systeem het goed doet kun je piepvlaggen vervangen en hiermee kun je zelfs wat extra.

– Ik vond de headsets zelf wel een mooi formaat; klein kastje en een fijn oortje. Ook was de geluidskwaliteit verrassend goed.

– ik zou wel vaker gebruik willen maken van headsets. het is toch leuk om andere dingen te doen dan normaal.

Hasse

– Nee.

– Het prettige aan de headsets is dat je sneller beslissingen kan overnemen en daarmee beslissingen overtuigender kan verkopen.

– Ja, mits het met neutrale assistenten is.

Wietze

– Leuke ervaring en goede manier van communiceren.

– En misschien (indien mogelijk) andere oortjes erbij, omdat ik zelf deze oortjes niet goed in mijn oren kon krijgen.

– Zou er zeker vaker gebruik van willen maken.

Marouan

De headset van AXIWI was qua communicatie erg fijn in gebruik. Collega’s waren goed verstaanbaar. Enige punt is het oortje niet heel stevig in het oor vastzat.

Oscar

– Ja, de ervaring was anders, heel apart.

– Je kon makkelijker en sneller jou/mijn mening over een situatie delen.

– Ja.

Thijmen

– Het was mijn eerste keer werken met de headsets. Het was zeker handig en binnen ons trio konden we elkaar goed verstaan. Verder denk ik wel dat er wat meer aandacht moet gegeven worden aan beginnende scheidsrechters/scheidsrechters die onervaren zijn met headsets als in wat voor woorden ze gebruiken etc.

– de headsets waren uitstekend, de verbinding haperde nog wel op een paar punten maar verder werkten de headsets zoals verwacht.

– persoonlijk wel, ik vind contact krijgen met je trio belangrijk en het als inderdaad erg fijn als je via de headsets met elkaar kan praten.

scheidsrechter-headsets-axiwi-assistent
scheidsrechter-headsets-axiwi

Draadloos scheidsrechter communicatiesysteem

In sport, ook op amateur niveau, komt het steeds vaker voor dat er meerdere scheidsrechters in een team een wedstrijd leiden. Voor een effectievecommunicatie tussen de scheidsrechters introduceerd AXIWI het draadloze, handsfree scheidsrechter communicatie systeem. Het AXIWI Communicatie systeem is vergeleken met haar concurrenten erg betaalbaar: andere merken zijn wel 3 tot 6 keer zo duur! Ondertussen wordt AXIWI succesvol gebruikt in sporten als  handbal, korfbal, basketbal, voetbal, hockey, volleybal, honkbal, water polo, rugby, Ijshockey en floorbal.