RAHC Umpire Academy bestaat sinds 8 jaar en vindt zich telkens opnieuw uit volgens het principe dat in Japan “kaizen” genoemd wordt. De nood aan scheidsrechters is groot en als we het percentage meisjes/vrouwen op het totaal bekijken, is er werk aan de winkel. Sport Vlaanderen (Vlaamse Overheid) heeft in 2023 een aanzienlijk bedrag beschikbaar gesteld om het sporten onder meiden te promoten. Daar hebben ze bij Royal Antwerp Hockey Club niet op gewacht.

Onderlinge communicatie scheidsrechters

Een goed communicatiesysteem, voor de onderlinge communicatie tussen scheidsrechters, stond al lang op het verlanglijstje. Een communicatiesysteem biedt namelijk ondersteuning in een goede samenwerking en verlaagt de drempel om te gaan fluiten. Bij Zondag ll. was het Club Umpire Cato Vleeschouwer, die zich voorbereidt op een examen Nationaal Scheidsrechter, die als eerste “de AXIWI oortjes” mocht testen op het H2-team van Antwerp. Het fluitende duo werd ondersteund door Nationaal Scheidsrechter, Tom de Jonge die optrad als Umpire Coach.

scheidsrechter-communicatie-systeem-axiwi

Opleiding scheidsrechters  

Royal Antwerp Hockey Club koos bewust voor een set van 3 stuks van het AXIWI AT-350 model voor haar opleidingsdoeleinden. Zo kunnen 2 scheidsrechters en een umpire coach in ‘real time’ communiceren, via de headsets. Er werd altijd al aan umpire coaching gedaan op wedstrijddagen. Dit is de beste manier om bij scheidsrechters een goede vooruitgang én Fair Play tijdens de wedstrijd te waarborgen. De aanwezigheid van een coach stelt de speldeelnemers gerust.

Scheidsrechter communicatie

Naast coaching is de tweede pijler van RAHC Umpire Academy “de sterke duo’s”. Een meer gevorderde scheidsrechter ondersteunt de collega en dan is de AXIWI AT-350 een extra troef voor kwalitatieve arbitrage. Zodra de scheidsrechter de looplijnen, de verschillende signalen en het fluitsignaal onder de knie heeft, kan er veilig en zelfstandig ervaring opgebouwd worden in het fluiten met een communicatiesysteem.

Jong geleerd is oud gedaan

Kinderen zijn een spons wat betreft het opnemen van kennis. Vanaf de leeftijd van 9 jaar is de jeugd welkom om, op vrijwillige basis, te fluiten voor andere teams. Zo brengen ze extra uren sportief door op het veld, wat hun conditie verbetert en het spelinzicht vergroot.
Jonge spelers die zelf op een half veld spelen, fluiten vanaf 11 jaar voor oudere teams op groot veld. Ze bouwen hier een enorm voordeel mee op als speler. In een persoonlijk traject groei je door van Home Umpire naar Club Umpire (Vlaamse Hockey Liga) en Nationaal Scheidsrechter (bondsscheidsrechter in NL) voor de KBHB.

Voor meer info Instagram @rahc.umpire.academy en www.rahc.be.

Draadloos scheidsrechter communicatiesysteem

In sport, ook op amateur niveau, komt het steeds vaker voor dat er meerdere scheidsrechters in een team een wedstrijd leiden. Voor een effectievecommunicatie tussen de scheidsrechters introduceerd AXIWI het draadloze, handsfree scheidsrechter communicatie systeem. Het AXIWI Communicatie systeem is vergeleken met haar concurrenten erg betaalbaar: andere merken zijn wel 3 tot 6 keer zo duur! Ondertussen wordt AXIWI succesvol gebruikt in sporten als  handbal, korfbal, basketbal, voetbal, hockey, volleybal, honkbal, water polo, rugby, Ijshockey en floorbal.