Dit artikel is geschreven door Stan van Doren, scheidsrechter FCE TalentCup.

In het weekend van zaterdag en zondag 20 en 21 augustus stond het jaarlijkse FCE Talentcup toernooi weer op het programma. Ook dit jaar was er aan de scheidsrechters gedacht. Door Axitour waren prachtige AXIWI headsets ter beschikking gesteld.

Als neutraal trio is het een enorm voordeel om met deze headsets te mogen werken. Door duidelijke communicatie te voeren is het maken van een beslissing eenvoudiger. Je bent niet meer afhankelijk van dat ene paar ogen van de scheidsrechter. Nu heeft hij direct hulp en kan bij twijfel om advies vragen.

Neem nu het belangrijke penaltymoment in de finale van de O16 wedstrijd van de FCE Talent Cup. We zijn net onderweg en er komt een lange bal. De assistent loopt goed mee en staat dicht bij de situatie. De scheidsrechter is nog in volle sprint om de lange bal in te halen. En daar komt de tackle in het strafschopgebied. Doordat je als scheidsrechter in volle sprint bent, wordt het beeld waziger. Direct gaat de volgende vraag door mijn hoofd; Was er contact? En zo ja, is het een strafschop? Wanneer je dit “alleen”  zonder headset moet beslissen kan het een grote beslissing zijn, maar nu hoor ik direct in mijn oor: “doorgaan, doorgaan, doorgaan!”. Dat is een hele opluchting. Ik weet, oké geen strafschop en dit kan ik laten zien door gebaren aan de speldeelnemers, waardoor ik de beslissing gemakkelijk verkoop. Zonder de headsets is dat niet mogelijk. Hierdoor merk je dat het gewoon heel fijn is om als arbitraal trio met headsets te werken. Je hebt eigenlijk alleen maar voordelen. Snellere beslissingen, meer ogen én vaker de juiste beslissing. Kon ik maar elke week met neutrale assistenten gebruik maken van headsets.

Stan van Doren, scheidsrechter FCE TalentCup

Draadloos scheidsrechter communicatiesysteem

In sport, ook op amateur niveau, komt het steeds vaker voor dat er meerdere scheidsrechters in een team een wedstrijd leiden. Voor een effectievecommunicatie tussen de scheidsrechters introduceerd AXIWI het draadloze, handsfree scheidsrechter communicatie systeem. Het AXIWI Communicatie systeem is vergeleken met haar concurrenten erg betaalbaar: andere merken zijn wel 3 tot 6 keer zo duur! Ondertussen wordt AXIWI succesvol gebruikt in sporten als  handbal, korfbal, basketbal, voetbal, hockey, volleybal, honkbal, water polo, rugby, Ijshockey en floorbal.