Deze bijdrage is geschreven door hockeyscheidsrechter Stijn ter Huurne

In de wereld van jeugdhockey speelt de rol van de scheidsrechter een cruciale rol bij het in goede banen leiden van wedstrijden en het handhaven van de regels. Een innovatie die de taken van scheidsrechters aanzienlijk vergemakkelijkt, zijn de headsets van AXIWI. Deze worden steeds vaker gebruikt tijdens de poule fase en finales van het Nederlands Kampioenschap hockey voor de leeftijd onder 14 jaar. Het gebruik ervan heeft een revolutionaire impact op de manier waarop scheidsrechters hun werk doen.

Draadloze headsets

Het communicatiesysteem bestaat uit draadloze headsets die scheidsrechters en hun assistenten dragen. Dit systeem stelt hen in staat om tijdens de wedstrijd direct en efficiënt met elkaar te communiceren. De scheidsrechter kan snel en duidelijk instructies geven aan zijn assistenten, waardoor de samenwerking verbetert en de juistheid van beslissingen wordt vergroot.

Ontwikkeling hockeyscheidsrechter 

Een belangrijk voordeel van de AXIWI headsets, is dat niet alleen de scheidsrechters elkaar kunnen horen, maar ook een scheidsrechtercoach. De scheidsrechtercoach kan via de headsets horen hoe de scheidsrechters onderling met elkaar communiceren in specifieke spelsituaties. Dit  kan de coach na de wedstrijd direct met ze bespreken en evalueren, zodat zij dit direct kunnen meenemen en verbeteren bij een volgende wedstrijd. Dit versnelt de leercurve. Deze manier van coachen van de scheidsrechters is ook tijdens het NK Hockey toegepast, waardoor de hockeyscheidsrechters optimaal konden leren en zich ontwikkelen.

 

Veiligheid

Bovendien draagt het AXIWI communicatiesysteem bij aan een verhoogde veiligheid op het veld. In noodsituaties, zoals blessures, kunnen scheidsrechters snel met elkaar communiceren om de nodige maatregelen te nemen en ervoor te zorgen dat de juiste actie wordt ondernomen. Dit snelle en efficiënte handelen draagt bij aan de bescherming en het welzijn van de spelers.

scheidsrechter-headset-hockey-scheidsrechters
scheidsrechter-headset-hockey-veld-jpg

Voordelen speldeelnemers

Het gebruik van het AXIWI communicatiesysteem heeft ook voordelen voor de spelers. Duidelijke communicatie tussen scheidsrechters zorgt voor meer transparantie en begrip. Spelers begrijpen beter waarom bepaalde beslissingen worden genomen en kunnen hun gedrag aanpassen op basis van de ontvangen instructies. Dit draagt bij aan een positieve sportieve ervaring én bevordert het fair play-gehalte binnen het jeugdhockey.

Jeugdhockey

Als we kijken naar de impact van het AXIWI communicatiesysteem op jeugdhockey en ook de NK’s, kunnen we concluderen dat het de sport naar een hoger niveau tilt. Het optimaliseert de communicatie, coördinatie en veiligheid in het jeugdhockey en verbetert de algehele sportervaring voor alle betrokkenen. Het AXIWI communicatiesysteem heeft bewezen een waardevolle toevoeging te zijn, waardoor scheidsrechters beter in staat zijn om hun rol uit te voeren en het spel eerlijk en gestructureerd te leiden. Met deze innovatie is het jeugdhockey klaar voor de toekomst, waarbij technologie en communicatie hand in hand gaan om de sport naar nieuwe hoogten te brengen.

Draadloos scheidsrechter communicatiesysteem

In sport, ook op amateur niveau, komt het steeds vaker voor dat er meerdere scheidsrechters in een team een wedstrijd leiden. Voor een effectievecommunicatie tussen de scheidsrechters introduceerd AXIWI het draadloze, handsfree scheidsrechter communicatie systeem. Het AXIWI Communicatie systeem is vergeleken met haar concurrenten erg betaalbaar: andere merken zijn wel 3 tot 6 keer zo duur! Ondertussen wordt AXIWI succesvol gebruikt in sporten als  handbal, korfbal, basketbal, voetbal, hockey, volleybal, honkbal, water polo, rugby, Ijshockey en floorbal.