RC Eemland heeft in mei 2021 het AXIWI AT-350 communicatiesysteem aangeschaft. Referees en assistants kunnen hiermee direct met elkaar communiceren via een open lijnverbinding, zoals bij een telefoongesprek. Daardoor kan het refereeteam sneller en mogelijk betere beslissingen nemen, en elkaar onderling ondersteunen/coachen tijdens de wedstrijd. Daarnaast kan een scheidsrechter-coach of beoordelaar ook horen wat de referee zegt in de wedstrijd.

Het kunnen communiceren met de assistenten en het beluisteren (van de communicatie via de headsets) door een scheidsrechtercoach of beoordelaar zal als effect hebben, dat het niveau van onze scheidsrechters naar een hoger niveau gaat.

Een bijkomend voordeel is dat bij de live streams van het eerste team, die we sinds kort uitzenden op Eyecons.com, ook de communicatie van de scheidsrechter in de uitzending meegenomen kan worden. Dat maakt het kijken naar de livestream, voor iedereen die de wedstrijd (nog) niet mag bijwonen, extra leuk. Je hoort dan tenminste waar de referee voor fluit.

Bij de livestream van RC Eemland vs The Dukes op 22 mei is het systeem voor de eerste keer gebruikt. Na afloop waren de scheidsrechter en de assistenten enthousiast over de geluidskwaliteit. Ook de beide presentatoren van de livestream, Rene Koch en Eric Zandbergen, waren zeer te spreken over deze mooie aanvulling op de uitzending.

Vooralsnog gebruiken we het systeem bij de wedstrijden van het eerste team. Wil je als RC Eemland referee echter het systeem ook gaan gebruiken bij wedstrijden op de Bokkeduinen, neem dan contact op met Bert Prevaes.

Draadloos scheidsrechter communicatiesysteem

In sport, ook op amateur niveau, komt het steeds vaker voor dat er meerdere scheidsrechters in een team een wedstrijd leiden. Voor een effectievecommunicatie tussen de scheidsrechters introduceerd AXIWI het draadloze, handsfree scheidsrechter communicatie systeem. Het AXIWI Communicatie systeem is vergeleken met haar concurrenten erg betaalbaar: andere merken zijn wel 3 tot 6 keer zo duur! Ondertussen wordt AXIWI succesvol gebruikt in sporten als  handbal, korfbal, basketbal, voetbal, hockey, volleybal, honkbal, water polo, rugby, Ijshockey en floorbal.