De topscheidsrechters van de KNHB fluiten vanaf hockeyseizoen (2015-2016) met het draadloze AXIWI-communicatiesysteem. De topscheidsrechters komen uit in de hoogste Nederlandse hockeycompetities: Hoofdklasse Dames, Hoofdklasse Heren en Overgangsklasse Heren.

Gebruiksvriendelijk communicatiesysteem voor scheidsrechters

Het draadloze communicatiesysteem zorgt tijdens een hockeywedstrijd voor snelle en directe communicatie tussen de scheidsrechters, waardoor hen als team bijna niets ontgaat en zij de wedstrijd optimaal kunnen begeleiden. Jasper Nagtzaam, een van de topscheidsrechters binnen de KNHB die het AXIWI-communicatiesysteem hebben getest, vertelt over zijn ervaringen: ‘Het grote voordeel van de open communicatielijn, is dat er direct informatie overgebracht kan worden van scheidsrechter naar scheidsrechter. Dat is vooral van belang bij situaties waar sprake is van veel bewegende spelers in een kleine ruimte, dus bij vrije slagen rondom de cirkel en bij strafcorners. Een ander voordeel is dat wanneer je iets tegen een speldeelnemer zegt, de collega dat in alle gevallen ook hoort. Daarnaast is het AXIWI-communicatiesysteem zeer gebruiksvriendelijk, compact en kun je de AXIWI-units gemakkelijk opladen. Onze oude communicatiesets werkten met batterijen en waren alleen al daardoor vele malen zwaarder.’

Met het AXIWI-communicatiesysteem, kunnen scheidsrechters communiceren via een zogeheten ‘open verbinding’. Het hockeyspel op landelijk niveau wordt op hoog tempo gespeeld en in de praktijk is gebleken dat de mogelijkheid tot het hebben van direct contact tussen de scheidsrechters vele voordelen oplevert.

Ontwikkeling hockeyscheidsrechters

De AXIWI wordt ook ingezet door beoordelaars, die de scheidsrechters helpen met evaluaties en adviezen. Jasper Nagtzaam: ‘Beoordelaars zitten tijdens een hockeywedstrijd langs de lijn om het optreden van de scheidsrechters te bekijken en beoordelen. De KNHB heeft ook AXIWI’s aangeschaft voor de beoordelaars. Door hen te laten meeluisteren tijdens een wedstrijd weten zij precies wat de scheidsrechters in het veld zeggen en hoe zij op situaties reageren. Voor de beoordelaar is dit zeer waardevol, omdat het zijn inzicht vergroot in de motivaties en het handelen van de scheidsrechter. Deze informatie wordt vervolgens meegenomen in de evaluatie met de scheidsrechters na de wedstrijd en helpt dus om hen nog gerichter van advies te voorzien.