Dit artikel is geschreven door hockey scheidsrechtercoördinator Reninca de la Combé 

Om als hockeyscheidsrechter te kunnen fluiten moet je een aantal workshops volgen naast je praktijkopleiding. Eén daarvan is de workshop  ‘positioning’. Deze wordt gegeven tijdens een wedstrijd, waarbij de kandidaten mee kunnen luisteren met de bondsscheidsrechters van dienst.

Gold Cup en AXIWI

Vorige week tijdens de Gold Cup wedstrijd tussen Victoria D1 en HDM D1 hebben we met met 9 personen meegeluisterd, met de scheidsrechters. Gedurende de wedstrijd konden we zonder problemen, en kraakhelder, meeluisteren met de scheidsrechters op het veld. We luisterden mee met hun overleg tijdens de rust. En ook de communicatie met de spelers is goed hoorbaar. Een uitgelezen kans om van dichtbij ieder woord mee te krijgen. Voor een beginnende scheidsrechter is dat heel leerzaam en niet mogelijk zonder headsets (AXIWI’s).

Hebbeding

Na de wedstrijd moest men helaas de AXIWI’s weer inleveren. En dat vonden de deelnemers erg jammer. Ze hebben nu ervaren hoe het is om eenvoudig, helder en duidelijk met een collega tijdens een wedstrijd een ‘open’ verbinding te hebben. Het is eigenlijk voor het huidige snelle hockey, op dit niveau, een must om met headsets te fluiten.

coordinator-bondsscheidsrechter-in-opleiding

Fotografie: @hockeywedstrijd.nl  – Scheidsrechter foto: Paulo Sacramento – Wedstrijd: Ring Pass Dames 1 vs. Victoria Dames 1.

Draadloos scheidsrechter communicatiesysteem

In sport, ook op amateur niveau, komt het steeds vaker voor dat er meerdere scheidsrechters in een team een wedstrijd leiden. Voor een effectievecommunicatie tussen de scheidsrechters introduceerd AXIWI het draadloze, handsfree scheidsrechter communicatie systeem. Het AXIWI Communicatie systeem is vergeleken met haar concurrenten erg betaalbaar: andere merken zijn wel 3 tot 6 keer zo duur! Ondertussen wordt AXIWI succesvol gebruikt in sporten als  handbal, korfbal, basketbal, voetbal, hockey, volleybal, honkbal, water polo, rugby, Ijshockey en floorbal.