Stan de Groot, scheidsrechter bij het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV), gebruikte dit weekend het AXIWI communicatiesysteem om de communicatie tussen hem en zijn partner op te nemen tijdens en wedstrijd van Team NL in Papendal. Hiervoor gebruikten zij een extra AXIWI unit en recorder.

Stan de Groot: ”Vanuit het KNKV was ons als scheidsrechterskoppel gevraagd om onze onderlinge communicatie, tijdens de wedstrijd, op te nemen. Het achterliggende doel hiervan is om inzicht te krijgen in hoe scheidsrechters met headsets communiceren en hoe dat mogelijk in de toekomst nog beter kan.

Papendal

Door de goede service van AXIWI konden we snel aan de slag. Tijdens een onderlinge wedstrijd van Team NL korfbal op Papendal besloten we direct op te nemen. Goed om te vermelden dat door de ’topsportstatus’,  topsporters hier gewoon mogen trainen onder volle weerstand. De coronamaatregelen zijn ook hier goed merkbaar. Zo werden wij als scheidsrechters voorafgaand aan de wedstrijd getest, voordat wij aan de bak mochten.

Opnemen onderlinge communicatie

Als scheidsrechterskoppel werkten wij beiden al met een AXIWI unit. Voor het opnemen van onze onderlinge communicatie, hadden een 3e AXIWI unit nodig. Deze hadden we al in ons bezit. De recorder, voor het opnemen van de audio, kregen we vanuit AXIWI en hebben we aangesloten op 3e AXIWI. Na  afloop konden we de ‘communicatie’ (opgenomen audio via de recorder) gemakkelijk onder de wedstrijdbeelden zetten. Voor de evaulatie van de wedstrijd geeft ons dat een nog completer beeld van hoe wij hebben gefloten.

Evaluatie communicatie

Meerwaarde voor ons als scheidsrechter is dat we ook onze communicatie kunnen evalueren. Zorgen onze reacties op speldeelnemers voor het gewenste effect of juist voor olie op het vuur? Hoe komt het dat we bepaalde situaties niet waarnemen? En waar ligt dat vervolgens aan? Etc..?

We hebben naast de beelden nu ook de audio en dat geeft een nog beter beeld van ons handelen tijdens de wedstrijd en daar kunnen we alleen maar van leren. Al met al een prettige ervaring, die we voortzetten op het moment dat er weer echte competitiewedstrijden worden gespeeld.”

Draadloos scheidsrechter communicatiesysteem

In sport, ook op amateur niveau, komt het steeds vaker voor dat er meerdere scheidsrechters in een team een wedstrijd leiden. Voor een effectievecommunicatie tussen de scheidsrechters introduceerd AXIWI het draadloze, handsfree scheidsrechter communicatie systeem. Het AXIWI Communicatie systeem is vergeleken met haar concurrenten erg betaalbaar: andere merken zijn wel 3 tot 6 keer zo duur! Ondertussen wordt AXIWI succesvol gebruikt in sporten als  handbal, korfbal, basketbal, voetbal, hockey, volleybal, honkbal, water polo, rugby, Ijshockey en floorbal.