Fotografie: Nick van Hees Sportfotografie 

Op 20 en 21 augustus vond de FCE Talent Cup plaats voor O16- en O18-teams. Tijdens dit toernooi werden de wedstrijden in trio’s geleid en konden we voor de onderlinge communicatie gebruik maken van de headsets van AXIWI. Met deze headsets konden de scheidsrechter en assistenten onderling snel en eenvoudig informatie uitwisselen zonder opzichtig met de vlag de aandacht te trekken.

Headset communicatie

Bij buitenspelsituaties hoefde je zo als scheidsrechter niet meer naar de zijkant te kijken, maar hoorde je van de assistent-scheidsrechter dat er sprake was van buitenspel.  Als scheidsrechter kun je door dit hulpmiddel vertrouwen op twee paar extra ogen die je naast buitenspel, inworpen, doeltrappen en hoekschoppen ook kunnen adviseren bij overtredingen of over het al dan niet geven van kaarten. Dit stelt jou als scheidsrechter in staat om op de cruciale momenten de juiste beslissingen te nemen.

Cruciaal moment finale

Neem nu het belangrijke penaltymoment in de finale van de O16 wedstrijd. We zijn net onderweg en er komt een lange bal. De assistent loopt goed mee en staat dicht bij de situatie. De scheidsrechter is nog in volle sprint om de lange bal in te halen. En daar komt de tackle in het strafschopgebied. Doordat je als scheidsrechter in volle sprint bent wordt het beeld waziger. Direct gaat de volgende vraag door mijn hoofd. Was er contact en zo ja, is het een strafschop? Wanneer je dit “alleen” zonder headset moet beslissen kan het een grote beslissing zijn, maar nu hoor ik direct in mijn oor: “doorgaan, doorgaan, doorgaan”. Dat is een hele opluchting. Ik weet, oké geen strafschop en dit kan ik laten zien door gebaren waardoor ik de beslissing makkelijk verkoop. Zonder de headsets is dat niet mogelijk.

FC Eindhoven

“Aangezien onze FCE Talent Cup een BVO-toernooi is waar we alles top geregeld willen hebben zijn we heel erg blij met de professionaliteit van onze officials en daarbij horen dan ook de AXIWI headsets, zodat de officials in de samenwerking op en top uitgerust zijn.

We krijgen veel complimenten over onze officials en ook m.b.t. de headsets, zodat ze weten dat het toernooi serieus wordt aangepakt. Clubs als PSV en Borussia Monchen Gladbach waarderen dat en keren jaarlijks terug op ons toernooi.”

Draadloos scheidsrechter communicatiesysteem

In sport, ook op amateur niveau, komt het steeds vaker voor dat er meerdere scheidsrechters in een team een wedstrijd leiden. Voor een effectievecommunicatie tussen de scheidsrechters introduceerd AXIWI het draadloze, handsfree scheidsrechter communicatie systeem. Het AXIWI Communicatie systeem is vergeleken met haar concurrenten erg betaalbaar: andere merken zijn wel 3 tot 6 keer zo duur! Ondertussen wordt AXIWI succesvol gebruikt in sporten als  handbal, korfbal, basketbal, voetbal, hockey, volleybal, honkbal, water polo, rugby, Ijshockey en floorbal.