Binnen onze Omnivereniging SV Voorwaarts Twello fluiten pupillenscheidsrechters de wedstrijden van de JO11 en JO12. Dit zijn meisjes en jongens van 14 en 15 jaar die een seizoen fluiten. Elk jaar proberen we weer nieuwe fluiters te werven en enthousiast te krijgen als pupillenscheidsrechters.

Na de KNVB-cursus ‘pupillenscheidsrechters’ starten de jongens en meisjes met het fluiten van hun eerste wedstrijden onder begeleiding van een scheidsrechterscoach. De taak van de coach is op een positieve manier de pupillenscheidsrechter van feedback voorzien en hem/haar op een hoger niveau krijgen. Het coachen was voorheen alleen mogelijk tijdens de rust of na afloop van de wedstrijd, terwijl je bij voorkeur direct wilt ondersteunen / coachen tijdens de actuele situatie in het veld.

Headsets

Om het coachen van de scheidsrechters te verbeteren zijn we gaan zoeken naar headsets en kwamen al snel uit bij Axitour Communication Solutions. Een Nederlandse leverancier die gespecialiseerd is in communicatiemiddelen voor scheidsrechters, die een groot assortiment heeft én aantoonbare ervaring en support biedt.

AXIWI®

We zijn gestart met een pilot, waarbij we de mogelijkheid kregen om met verschillende headsets te testen. De communicatie via de test-set is helder, het bereik is groter dan het voetbalspeelveld en het heeft meerdere kanalen wat de mogelijkheid geeft om meerdere scheidsrechters tegelijkertijd te begeleiden.
Na de pilot hebben we een complete set gekocht en inmiddels hebben we al wat ervaring opgedaan met de headset.

Ervaringen met AXIWI® binnen de vereniging

  • Zoals bij elke club is het lastig om vrijwilligers te vinden die ook willen fluiten.
    Wat leuk is, is dat de headset ons helpt bij het werven en enthousiast krijgen van jongeren.
    De drempel om te fluiten wordt hiermee lager, doordat directe ondersteuning/coaching tijdens de wedstrijd geboden kan worden. Dat geeft vertrouwen.
  • Als beginnende fluiter weet je soms niet helemaal wat je moet doen.
    Er zijn van die situaties waarbij het fijn is om direct met de scheidsrechtercoach te kunnen overleggen.* Want wat moet je bijvoorbeeld doen als de keeper een terugspeelbal (gespeeld via een voet) oppakt. Welke actie volgt hieruit?
    Krijg je dan een scheidsrechtersbal, een indirecte of directe vrije trap en op welke plek leg je de bal neer?

Het is fijn om dan via de headset te overleggen en zo snel te kunnen reageren op spelsituaties en resoluut te fluiten. Dit zijn elementen die in grote mate de geloofwaardigheid en het vertrouwen in een scheidsrechter bepalen.|

  • Het gebruik van headsets geeft rust en vertrouwen en voorkomt escalaties in het veld.
  • Doordat er directere contactmomenten zijn tussen de scheidsrechtercoach en scheidsrechter, levert dit een sneller leercurve op.
  • Soms roept het onbekende en gedoe van ‘oortjes’ wat weerstand op en niet iedereen vindt de oortjes fijn, wat prima is. Maar grotendeels als men er een keer mee gefloten heeft krijgen we feedback dat ze goed bleven zitten; dat het leuk is én gemakkelijker om te fluiten.
  • Voor de coach/begeleider is de hoeveelheid positieve feedback belangrijk; deze willen we minimaal houden. We willen de scheidsrechter niet uit zijn/haar concentratie halen, maar wel meer vertrouwen en plezier geven.

 

* Het antwoord op de terugspeelbalvraag bij de pupillen

Een terugspeelbal (gespeeld via een voet) mag niet door de keeper worden opgepakt. Wanneer dit wel gedaan wordt, legt de pupillenscheidsrechter uit dat dit niet is toegestaan. Bij herhaling van de overtreding volgt een indirecte vrije trap op negen meter afstand van de achterlijn. Een terugspeelbal die niet via de voet gaat (scheen, knie, bovenlichaam en hoofd) mag wel worden opgepakt.

Met sportieve groeten.

Mark Driessen.
Coördinator pupillenscheidsrechters
SV Voorwaarts Twello

voorwaarts-twello-axiwi-communicatiesysteem-scheidsrechters

Draadloos scheidsrechter communicatiesysteem

In sport, ook op amateur niveau, komt het steeds vaker voor dat er meerdere scheidsrechters in een team een wedstrijd leiden. Voor een effectievecommunicatie tussen de scheidsrechters introduceerd AXIWI het draadloze, handsfree scheidsrechter communicatie systeem. Het AXIWI Communicatie systeem is vergeleken met haar concurrenten erg betaalbaar: andere merken zijn wel 3 tot 6 keer zo duur! Ondertussen wordt AXIWI succesvol gebruikt in sporten als  handbal, korfbal, basketbal, voetbal, hockey, volleybal, honkbal, water polo, rugby, Ijshockey en floorbal.