Mijn naam is Michael Osseweijer, 25 jaar en actief assistent-scheidsrechter bij de KNVB. Als onderdeel van een scheidsrechter team is communicatie essentieel om snel de juiste beslissingen te nemen. Mensen verwachten ook dat de beslissing snel, duidelijk en correct is. Om ons bij te staan tijdens onze wedstrijden, gebruiken we een paar handige technologische hulpmiddelen. Dit zijn de piepervlaggen en het communicatiesysteem van de headset. Hiermee staan we constant in contact met alle leden van ons team en kunnen we communiceren over alle cruciale beslissingen tijdens een wedstrijd. De headset is het belangrijkste communicatiemiddel voor professionele scheidsrechters geworden en door de jaren heen is de efficiëntie van het systeem steeds beter geworden.

In deze blog zal ik proberen je wat tips en trucs te geven om op een efficiënte en effectieve manier een communicatiesysteem, zoals AXIWI, te gebruiken, waardoor je prestaties tijdens het spel verbeteren.

1. Duidelijke afspraken

Bij het scheidsrechteren van een voetbalwedstrijd op het hoogste niveau bestaat het team meestal uit minimaal vier personen. Tussen de vier moeten duidelijke afspraken worden gemaakt om een ??goede communicatie tijdens een wedstrijd te garanderen. Vier mensen die tegelijkertijd aan het woord zijn, zullen niet helpen, dus de verantwoordelijkheden moeten aan elk lid van het team worden gegeven. Waar je moet praten en waar je stil moet zijn. Maak afspraken over de belangrijke dingen die tijdens een wedstrijd gezegd moeten worden. Hoe te handelen bij een overtreding, buitenspel, hoekschoppen of een andere verwachte standaardsituatie waarop u zich al kunt voorbereiden. Maak afspraken over de gebruikte terminologie en vermijd verwarrende termen.

2. Minder is meer

Gebruik de headset alleen om informatie door te geven die essentieel is voor de wedstrijd. Als scheidsrechter kun je tijdens een wedstrijd veel onzin filteren, maar hoe minder je hoeft te filteren, hoe hoger je concentratie. Zeg geen dingen die niet belangrijk zijn om te zeggen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat het spel kan doorgaan omdat er tijdens een wedstrijd 100 keer geen fout is gespeeld als je dat wilt. Maar het enige dat een scheidsrechter zou willen horen, zijn de drie keer dat je echt denkt dat er daadwerkelijk een overtreding is.

3. Blijf kalm

Schreeuw niet, blijf niet herhalen en gebruik geen lange en ingewikkelde zinnen. Kalmte is een van de belangrijkste dingen bij het gebruik van headsetcommunicatie. U zult gemakkelijk te begrijpen zijn als u dingen één keer zegt, op een normaal volume en met korte en duidelijke woorden. Als je bericht niet wordt gehoord, herhaal je het een keer totdat je bevestiging hebt gekregen van iemand in het team.

4. Zeg alleen wat er gebeurt

Dit lijkt heel voor de hand liggend, maar een veelgemaakte beginnersfout is te praten over dingen die NIET zijn gebeurd. Geen buitenspel, geen fout, geen strafschop, geen handbal etc. Stel je voor dat je over het veld rent terwijl je hoort: ‘…. Straf! ’Of‘…. Buitenspel! ’. Wat zou u waarschijnlijk doen als u deze wedstrijd scheidsrechterlijk bent? Gebruik de woorden fout, buitenspel, penalty etc. alleen wanneer u deze zaken daadwerkelijk adviseert. Als dit niet het geval is en u wilt toch iets communiceren, gebruik dan dingen als: ‘goed’, ‘niets’ of ‘speel door / ga door’. Maar zoals vermeld in punt 2, gebruik deze termen niet te vaak, maar alleen als een scheidsrechter twijfelt. Dan is dit een nuttige input.

5. Feedback en bevestiging

Het is fijn om tijdens een wedstrijd feedback en bevestiging te krijgen. Als u een advies geeft en een scheidsrechter volgt het niet, dan moet u in ieder geval feedback krijgen om te weten dat hij u heeft gehoord en het niet volgt. Andersom werkt het op dezelfde manier. Wanneer de scheidsrechter de verantwoordelijkheid naar jou verschuift, omdat je dichter bij een situatie bent, bevestig dan aan hem dat je de verantwoordelijkheid neemt en geef deze ook mondeling terug wanneer deze weer buiten je zone is. Daarnaast is het ook belangrijk om positief te blijven en elkaar te helpen tijdens een wedstrijd. Help je team waar je kunt, kijk naar plaatsen waar ze niet kunnen en wees hun ogen en oren als ze met iets anders bezig zijn. Je moet het samen doen.

Draadloos scheidsrechter communicatiesysteem

In sport, ook op amateur niveau, komt het steeds vaker voor dat er meerdere scheidsrechters in een team een wedstrijd leiden. Voor een effectievecommunicatie tussen de scheidsrechters introduceerd AXIWI het draadloze, handsfree scheidsrechter communicatie systeem. Het AXIWI Communicatie systeem is vergeleken met haar concurrenten erg betaalbaar: andere merken zijn wel 3 tot 6 keer zo duur! Ondertussen wordt AXIWI succesvol gebruikt in sporten als  handbal, korfbal, basketbal, voetbal, hockey, volleybal, honkbal, water polo, rugby, Ijshockey en floorbal.