Binnen de sportclub is de scheidsrechter coördinator verantwoordelijk voor het toezicht houden op en trainen van de scheidsrechters. Hij of zij zorgt ervoor dat er elk weekend weer goede, opgeleide scheidsrechters op de velden staan.

Er wordt steeds vaker een communicatiesysteem gebruikt om talentvolle scheidsrechters direct, tijdens de wedstrijd/training bij te staan.

Wat zijn precies de voordelen van een communicatiesysteem voor scheidsrechtercoaches? We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet:

  • Met een communicatiesysteem kan een scheidsrechtercoach tijdens een wedstrijd advies geven. Dit is dus niet meer beperkt tot coach momenten in de rust en na de wedstrijd.
  • De coach kan direct na de wedstrijd evalueren op basis van wat hij gezien en gehoord heeft via het communicatiesysteem. Hij kan de scheidsrechter voorzien van volledige en juiste feedback. Dit zorgt er voor dat de scheidsrechter zich sneller ontwikkeld.
  • Een communicatiesysteem is een perfect instrument om te gebruiken tijdens trainingen voor beginnende scheidsrechters. De coach kan direct tips en feedback geven over positionering en looplijnen. Zo leren de scheidsrechters snel hoe ze zich optimaal positioneren op het veld.
  • Het is voor scheidsrechters belangrijk om direct en resoluut te fluiten. Beginnende scheidsrechters zijn soms wat terughoudend. Met een communicatiesysteem gaan deze zich zelfverzekerder voelen en kan er adequaat gereageerd worden door de coach op situatie.
  • Voor een scheidsrechtercoach blijft het lastig om jonge mensen te interesseren voor het scheidrechters vak. Het heeft nog steeds een ietwat oubollig imago. Het professionele uiterlijk van fluiten met een communicatiesysteem kan voor jonge mensen aantrekkelijker zijn.

Aanvullende tips voor het coachen met een communicatiesysteem.

  • Maak onderling duidelijke afspraken wanneer je gaat werken met een communicatie systeem. Hoe spreek je elkaar aan? Welke dingen zeg je niet? Met duidelijke afspraken zijn de verwachtingen voor de scheidsrechter duidelijk. Dit is nodig voor het efficiënt en effectief leiden van een wedstrijd.
  • As a referee coach it is not wise to influence the referee’s decisions in the field. Focus on general feedback by the communication system.
  • Als een scheidsrechtercoach is het niet handig om de beslissingen van de scheidsrechter te beïnvloeden. Focus op generieke feedback.