“De KNVB heeft het gebruik van de headset in het amateurvoetbal officieel nog niet toegestaan, omdat zij ‘er de toegevoegde waarde nog niet van inzien’. Als je het aan deze scheidsrechter vraagt, iemand die elke week op het veld staat en weet waar hij het over heeft, zitten er alleen maar voordelen aan.”

Mijn naam is Nick Alberts (22). Ik woon in een dorpje in de kop van Drenthe en ben fanatiek voetbalscheidsrechter. In 2010 ben ik deze loopbaan begonnen. Na het afronden van de Basisopleiding Scheidsrechter ben ik gestopt met voetballen en heb ik ervoor gekozen om scheidsrechter te worden. Ik ontwikkelde mij erg snel. Ik ben op ieder mogelijk moment gepromoveerd en heb afgelopen seizoen mijn (voorlopige) top bereikt: ik was actief in de landelijke hoofdklasse op de zondagafdeling.

Winnaar AXIWI scheidsrechterkoffer Facebookactie

Normaal gesproken geloof ik niet in de ‘like-en-win-acties’ op Facebook. Maar ik zag een enquête voorbij komen van AXIWI en besloot deze in te vullen. Tot mijn verbazing kreeg ik een aantal weken later het bericht dat ik de headset had gewonnen! Ik was alweer vergeten dat ik aan die actie had mee gedaan.

Voorbeelden voordelen gebruik communicatiesysteem

Binnen een aantal dagen was de set geleverd en kon ik er mee aan de slag. Het super gebruikersvriendelijke AXIWI systeem biedt mij als scheidsrechter eigenlijk alleen maar voordelen. Tijdens de wedstrijd word ik gecoacht door mijn neutrale assistenten. Een aantal voorbeelden: bij de wedstrijd MSC – Achilles in de voorbereiding van het seizoen, wilde ik voor een overtreding nét buiten het strafschopgebied fluiten. Mijn assistent, die een beter zicht had dan ik, schreeuwde ‘voordeel, voordeel!’ dus ik liet op zijn advies doorspelen. De speler benutte zijn voordeel door een voorzet te geven die kon worden benut: doelpunt! Dat zijn als scheidsrechter lekkere momentjes. Maar ik realiseerde me ook dat als ik de headset niet had gehad, ik in de eerste instantie had gefloten voor een overtreding en had moeten hervatten met een vrije schop naast het strafschopgebied.

“Wat mij betreft staan ‘we’ het gebruik van de headset in het (amateur)voetbal vandaag nog toe. Ik heb er ongelofelijk prettige ervaringen mee opgedaan. Ook alle assistenten waarmee ik tot nu toe het AXIWI-communicatiesysteem heb gebruikt, waren laaiend enthousiast.”

Zo ook gisteravond. Ik floot een oefenwedstrijd tussen de plaatselijke voetbalvereniging en FC Groningen JO19-selectie. Op het moment dat het niet zeker is wie ingooit, communiceer je razendsnel via de headset: geen tegenstrijdige signalen meer. Op het moment dat er al dan niet sprake is van buitenspel, wordt dat door een assistent doorgegeven via de headset. Als hij roept ‘geen buitenspel’, weet ik dat ik mijn loopactie kan doortrekken. Als hij roept ‘buitenspel’, weet ik dat ik niet nog 30 meter hoef door te rennen en moet wachten tot de vlag omhoog gaat.

Vaak spreken scheidsrechters en neutrale assistent-scheidsrechters ook af, dat als een assistent vlagt voor een overtreding, dat het signaal wordt overgenomen (tenzij er sprake is van voordeel). Nu ik de headset heb, spreek ik met mijn assistent-scheidsrechters af dat als er een overtreding tussen ons in voorkomt, waar we beide zicht op hebben, dat hij via de headset zegt dat er een overtreding wordt gemaakt. In dat geval kan ik als scheidsrechter zelf afwegen of ik wel of niet wil fluiten voor een overtreding, maar hoef ik in ieder geval niet te fluiten omdat een assistent een (dwingend) vlagsignaal geeft.

Goedkeuring gebruik communicatiesysteem KNVB

De KNVB heeft het gebruik van de headset in het amateurvoetbal officieel nog niet toegestaan, omdat zij ‘er de toegevoegde waarde nog niet van inzien’. Als je het aan deze scheidsrechter vraagt, iemand die elke week op het veld staat en weet waar hij het over heeft, zitten er alleen maar voordelen aan. Wel zou ik het van belang vinden dat, wanneer het officieel wordt toegestaan, er een mini-cursus komt voor scheidsrechters over ‘hoe om te gaan met headset?’ Welke afspraken maak je als scheidsrechter met je assistenten en wanneer heb je contact tijdens een wedstrijd?

Maar wat mij betreft staan ‘we’ het gebruik van de headset in het (amateur)voetbal vandaag nog toe. Ik heb er ongelofelijk prettige ervaringen mee opgedaan. Ook alle assistenten waarmee ik tot nu toe het AXIWII-communicatiesysteem heb gebruikt, waren laaiend enthousiast.