‘RFC Gouda verwacht dat het met het gebruik van dit communicatiesysteem een stap vooruit heeft gezet in de “professionalisering” van rugby als leuke en uitdagende amateursport’

RFC Gouda is een rugbyvereniging die op gemiddeld niveau meedraait in de landelijke en regionale competities. RFC Gouda heeft een eigen schare aan scheidsrechters (Gouds Scheidsrechtersgenootschap: GSG), waarmee zij ook omliggende verenigingen faciliteert. Hiermede onderscheidt RFC Gouda zich van veel andere verenigingen. Regelmatig willen nieuwe, gemotiveerde mensen “de fluit” hanteren als scheidsrechter. Bij rugby is naast een gedegen regelkennis (en fitheid, ervaring, etc.) een belangrijk onderdeel: communicatie. Door goede communicatie van de scheidsrechter kan de continuïteit van het spel bevorderd worden en wordt het spel nog attractiever.

Zoektocht communicatiesysteem scheidsrechtercoördinator

In het verleden was er nauwelijks begeleiding voor scheidsrechters. Het coachen van scheidsrechters vond, naast de voorbesprekingen, in de rust of na de wedstrijd plaats. De terugkoppeling is hierdoor algemeen, niet specifiek en voor de scheidsrechter soms slecht herkenbaar. De ervaring leerde ook dat het relatief lang duurde, voordat verbeterpunten toegepast konden worden. Dat moest anders; direct toepassen en experimenteren = direct leren.

axiwi-communicatie-systeem-coaching-scheidsrechters

Er is gezocht naar een communicatiesysteem waarmee de scheidsrechtercoördinator direct in contact staat met de scheidsrechter en tweerichtings-communicatie mogelijk is. Op deze manier kan een communicatiesysteem bijdragen aan een nog betere begeleiding van scheidsrechters.  Het communicatiesysteem dient de handelingen van de scheidsrechter niet te storen, denk hierbij aan: zelfstandig fluiten, geven van signalen en verbale toelichting. Daarnaast dient het communicatiesysteem gebruiksvriendelijk, compact en licht in gewicht te zijn. De scheidsrechtercoördinator  dient op afstand wel “alles” te kunnen volgen van wat de scheidsrechter wel én niet communiceert. Via het communicatiesysteem moet de scheidsrechtercoördinator wel direct aanwijzingen en correcties kunnen geven aan de scheidsrechter in het veld als dat nodig is.

Communicatiesysteem voor Team of Three

Daarnaast was het gewenst dat het communicatiesysteem ook ingezet kan worden bij een Team of Three: 1 scheidsrechter met twee lijnrechters / assistent scheidsrechters. Lijnrechters kunnen de scheidsrechter meer behulpzaam zijn, bij bijvoorbeeld het aangeven van de offside-lijnen, bij scrums en line-outs. Hoewel dit geen officiële functie is van de lijnrechter, zijn zij wel meer betrokken bij het spel en wordt de benodigde speelruimte beter bewaakt. De scheidsrechter kan zich hierdoor beter focussen op zaken in het veld én het spel wordt aantrekkelijker.

Het AXIWI communicatiesysteem

De eigenschappen van AXIWI beantwoorden volledig aan de vraagstelling. RFC Gouda verwacht met het gebruikt van dit communicatiesysteem een stap vooruit heeft gezet in de “professionalisering” van rugby als leuke en uitdagende amateursport, door middel van beter opgeleide en begeleide scheidsrechters binnen de vereniging.