Sinds een aantal jaren maken de scheidsrechters van het Koninklijke Nederlandse Korfbal Verbond gebruik van het AXIWI communicatiesysteem. Deze toevoeging van communicatie tussen de scheidsrechter en zijn assistent-scheidsrechter is inmiddels cruciaal geworden in het goed leiden van korfbalwedstrijden.

 

Communicatie scheidsrechters korfbal

In de huidige vorm van het korfbal gebeurt er zo veel tijdens een wedstrijd, dat een scheidsrechter dit niet alleen meer kan leiden. Een assistent-scheidsrechter is al jaren niet meer weg te denken bij het begeleiden van de wedstrijden op de hogere niveaus. Tot een aantal jaar geleden was de communicatie tussen de scheidsrechter en de assistent-scheidsrechter gering. Door de trilvlag, die hedendaags wordt gebruikt, is er een beperkte vorm van communicatie.

 

Scheidsrechters nemen meer waar met communicatiesysteem

Door het gebruik van het AXIWI communicatiesysteem is er een wereld van verschil te merken voor scheidsrechters bij het begeleiden van de wedstrijden. Het grote voordeel is de ‘open’ lijn communicatie tussen de scheidsrechter en zijn assistent; ze staan continue met elkaar in verbinding, net als bij een telefoongesprek. Dit zorgt ervoor dat de rol van de assistent tijdens de wedstrijd groter is geworden én er kan met 2 scheidsrechters (lees: 4 ogen) op spelsituaties gelet worden. Tevens kunnen de scheidsrechter en assistent elkaar scherp houden met wat ze zien, zoals: “let op de nummer 7 van partij X” of “pas op met spelsituaties bij de korf als partij Y aanvalt”. Daarnaast kunnen de scheidsrechters met het AXIWI communicatiesysteem beter elkaars positie bepalen en bijsturen door korte en bondige communicatie.

 

Bij de wedstrijden op niveau zijn er ook juryvoorzitters; deze zitten langs de lijn en zorgen voor de tijd, score, wissels en andere, aan de wedstrijd gerelateerde zaken. Deze, meestal heren, worden niet toegevoegd aan de communicatie, die wij als scheidsrechters hebben. Dit om te voorkomen dat er ruis (teveel communicatie van diverse personen) op de lijn komt die storend kan werken. Uiteraard is het een optie die wel te overwegen is.

 

Voordelen AXIWI communicatiesysteem korfbalscheidsrechters

Enkele voordelen van het communicatiesysteem op een rijtje:

  • Direct open lijn communicatie
  • Beter inschatten van spelsituaties
  • Meer en betere waarneming tijdens de wedstrijd
  • De rol van assistent scheidsrechter wordt groter
  • Je kunt elkaar waar nodig ‘verbaal’ corrigeren

Wij als korfbalscheidsrechters willen en kunnen niet meer zonder dit prachtsysteem!

Alex den Hartog (korfbalscheidsrechter KNKV)