Vorige week, tijdens de thuiswedstrijd van H1, kregen onze sponsoren een live wedstrijdverslag van Eredivisie scheidsrechters Harvey & Jolanda via de apparatuur van AXIWI.

Jolanda schreef het volgende verslag over deze top ervaring:

Vanavond ging het dan eindelijk gebeuren! Live commentaar geven tijdens de eredivisie wedstrijd tussen de twee ploegen die de hekken sluiten in de competitie van de heren. Het idee was ontstaan nadat ik van het bestuur had vernomen dat er weinig sponsoren afkwamen op de georganiseerde sponsorborrelavonden. Een moment in het seizoen alwaar SVH een thuiswedstrijd speelt en de sponsoren worden uitgenodigd, een wedstrijd onder het genot van een hapje en een drankje te aanschouwen.

Mijn idee was eigenlijk ontstaan vanuit de ervaring dat ik zelf een keer met een headset een internationale wedstrijd in Utrecht mocht aanhoren. Voorzien van topcommentaar, maar dan met name gericht op het functioneren van de scheidsrechters. Mijn idee was om de sponsoren, die veelal niks direct met waterpolo te maken hebben, uitleg te geven over de spelregels en ze mee te nemen in de wedstrijd. Aangezien wij vanuit de KNZB, als eredivisiescheidsrechters al fluiten met de apparatuur van AXIWI, heb ik met hun als eerste contact gelegd. Zij lieten al snel weten hun apparatuur voor dit avontuur beschikbaar te stellen, tegen een meer dan redelijke prijs.

De mannen van AXIWI hadden alle units al op blauw (kanaal) voorgeprogrammeerd, dus het was een kwestie van aanzetten, inpluggen en uitdelen aan onze gasten. Samen met mijn collega Harvey Hinds, eredivisie scheidsrechter namens ‘Het Y’ te Amsterdam, en tevens international voor de FINA, schakelde we vijf minuten voor de wedstrijd live over, op kanaal blauw. We gaven uitleg over basisbeginselen van onze sport, maar konden ook direct schakelen in beslismomenten van de scheidsrechters, positiespel uitleggen en het verloop van het spel toelichten.

Ook al was het voor Harvey en mijzelf een nieuwe ervaring, we vulden elkaar aan waar nodig en waren in mijn beleving een leuk dynamisch duo. Het is jammer dat SVH uiteindelijk de wedstrijd uit handen gaf; ze stonden nog voor in het derde part. Maar als je 2 pingels mist en bijna geen manmeer situatie raak schiet, dan wordt het wel lastig om de voorsprong te behouden. Teleurgesteld over het nipte verlies (11-12), kunnen we wel spreken over een zeer geslaagde avond. Veel toeschouwers kwamen ons bedanken, waren laaiend enthousiast en ervaarde het als een zeer grote toegevoegde waarde om op deze manier betrokken te raken bij de sport.

Ik wil mijn dank nogmaals uitspreken naar AXIWI, want vanaf het eerste moment waren deze mannen enthousiast, bereidwillig om mee te denken en boden ze niet de gevraagde 40 units aan, maar kregen we 50 stuks mee. Hierdoor konden we niet alleen de sponsoren van dit avontuur mee laten genieten; maar ook betrokken ouders, jeugdspelers en clubscheidsrechters waarmee we een passie delen: namelijk waterpolo!

Jolanda de Zwart, Eredivisie waterpolo scheidsrechter SVH.