nvsv-verenigingDe Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging (NVSV) maakt wintersport mogelijk voor mensen met een visuele beperking en organiseert jaarlijks diverse wintersportvakanties door geheel Europa. Onlangs heeft de vereniging het draadloze AXIWI communicatiesysteem (tweerichtingscommunicatie) aangeschaft voor het begeleiden van de wintersporters met een visuele beperking op de piste.

‘Zelfs wanneer je niets ziet, kun je met dit communicatiesysteem prima uit de voeten.’

AXIWI voor 1-op-1 begeleiding op de piste

De NVSV wil de wintersporters die gebruik maken van hun reizen zo goed en veilig mogelijk begeleiden tijdens een wintersportvakantie. Een communicatiesysteem, waarbij een begeleider en wintersporter met elkaar in contact staan, draagt hier aan bij.

Meer plezier en veiligheid

Met het AXIWI communicatiesysteem staat de begeleider direct in contact met de wintersporter met een visuele beperking. De begeleider kan de wintersporter voorzien van instructies, waardoor diegene goed en veilig op de piste wordt begeleid. Uiteindelijk verhoogt de AXIWI het plezier van de wintersporter én draagt het bij aan de veiligheid op de piste: voor de wintersporter zelf en de directe omgeving, aangezien er een paar extra ogen van de begeleider meekijken.

axiwi-nvsv-snowboarden

De NVSV heeft vorig winterseizoen een aantal communicatiesystemen van Axitour Guide Systems getest. De AXIWI kwam als meest geschikte communicatiesysteem uit de test. Door het gebruik van de keelmicrofoons hebben we geen last van windgeruis, geschraap van ski’s op harde sneeuw of andere bijgeluiden; de gegeven instructies worden nog beter gehoord door de visueel beperkte wintersporter. Zeker bij hoge snelheden is dit zeer belangrijk. Wat voor het NVSV ook prettig werkt is het wederzijds kunnen communiceren; het spreken en luisteren via de ‘open’ lijn.

Gebruiksvriendelijk communicatiesysteem

Susan Peters (voorzitter NVSV) is zeer enthousiast over het AXIWI communicatiesysteem: ‘Toen ik voor mijn begeleider uit skiede en een tijd niets hoorde (ik had gevraagd mijn eigen route te kunnen skiën), vroeg ik of ik nog in beeld was. Mijn begeleider bevestigde dit direct via de AXIWI, tijdens het skiën, waardoor ik niet hoefde te stoppen. Bij 1-richtingscommuncatie had ik moeten stoppen om te vragen of alles oké was.

Het communicatiesysteem is klein en zeer gemakkelijk in de bediening. Zelfs wanneer je niets ziet, kun je met dit communicatiesysteem prima uit de voeten.’

NVSV is altijd op zoek naar begeleiders

De NVSV is overigens altijd op zoek naar nieuwe begeleiders, die hun passie voor wintersport willen delen met visueel beperkte skiërs, snowboarders en langlaufers. Is dit iets voor u? Kijkt u dan eens op: www.nvsv.nl.