Voorheen waren communicatiesystemen voor scheidsrechters, waarbij je direct in contact staat met collega-scheidsrechters, alleen aan de topscheidsrechters besteed. Nu ze betaalbaar zijn gebruiken scheidsrechters in de breedtesport steeds vaker een communicatiesysteem. Maar wat zijn nu precies de voordelen van een communicatiesysteem?

Wij hebben de belangrijkste voordelen van het gebruik van een communicatiesysteem voor je op een rij gezet:

  1. Met een communicatiesysteem sta je direct met elkaar in contact en kun je snel en gemakkelijk met elkaar communiceren, relevante wedstrijdinformatie delen én beslissingen nemen.
  2. Je maakt minder fouten doordat je direct bij je collega belangrijke wedstrijdinformatie kunt navragen, zoals: overtredingen, wissels en straffen.
  3. Een communicatiesysteem zorgt ervoor dat het gehele arbitrageteam bij een wedstrijd volledig betrokken en geïnformeerd is. Hierdoor kan niemand meer wat ontgaan.
  4. Door het gebruik van een communicatiesysteem kom je als scheidsrechtersteam professioneel over bij de coaches, spelers en het publiek;
  5. Een communicatiesysteem draagt bij aan de prestatie van de scheidsrechter, maar kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van de scheidsrechter. Vanaf een bepaald spelniveau hebben de scheidsrechters namelijk een scheidsrechterbeoordelaar. Tijdens wedstrijden zit die langs de lijn om het optreden van de scheidsrechter te bekijken en beoordelen. Door een beoordelaar tijdens een wedstrijd  mee te laten luisteren met een communicatiesysteem (die dit faciliteert), weten zij precies wat de scheidsrechters in het veld zeggen en hoe zij op situaties reageren. Voor de beoordelaar is dit zeer waardevol, aangezien hij dan nog beter het handelen van de scheidsrechter kan beoordelen. Deze informatie wordt vervolgens meegenomen in de evaluatie na de wedstrijd met de scheidsrechter.
  6. Tijdens een wedstrijd kan het zijn dat er zaken buiten het veld gebeuren die van invloed zijn op het verloop van de wedstrijd. Denk daarbij aan emotionele coaches of publiek. Door een official te voorzien van een communicatiesysteem en die aan te sluiten op de groep van de scheidsrechter, kan hij de scheidsrechters wijzen op ongeregeldheden indien dat nodig is. Dat werkt prettig voor de scheidsrechters, want dan kunnen zij zich volledig focussen op hetgeen in het veld gebeurt.

Veel succes!

Heb je aanvullingen op deze lijst? Laat het ons weten, dan zetten we ze erbij!