Bij V.V. Spirit hebben wij in de week van 6 juni gebruik mogen maken van het communicatiesysteem van AXIWI. Hierin hebben wij het systeem in verschillende toepassingen getest. De rol van vierde official hebben we niet binnen de vereniging getest, maar die mogelijkheid heb ik gelukkig wel gehad tijdens een wedstrijd tijdens het Vlaardings kampioenschap. In dit derde deel wil ik daarom graag ook onze ervaringen in de rol van vierde official met jullie delen.

De Vierde Official

In de wedstrijd voor het Vlaardings kampioenschap tussen Victoria’04 B1 en Zwaluwen B1 hebben we het AXIWI communicatiesysteem uitgebreid kunnen testen. Voor de 3 van de 4 scheidsrechters binnen het team, was dit de eerste ervaring met een headset tijdens een wedstrijd. Dit gaf mij als vierde official veel ruimte om vanaf de kant tips en hints te geven aan de andere 3 leden van het team. Zoals in de vorige twee blogs al uitgebreid aan de orde is geweest, is het ook voor de vierde official belangrijk om goede afspraken te maken met de scheidsrechter over wat er wel én niet van hem verwacht zal worden tijdens de wedstrijd. Waar een vierde official (vanaf nu VO) in een normale wedstrijd zonder communicatiesysteem vooral belast is met het managen van de spelersbanken, het uitvoeren van wissels en het bijhouden van de administratie; kan de VO met behulp van het communicatiesysteem ook adviezen uitbrengen over spelsituaties. Dit maakt het werk van de VO een stuk interessanter en leuker om te doen. De goed oplettende lezer zal doorhebben dat het kwartet waarover wordt gesproken, op de foto maar uit drie man bestaat. Als VO heb ik de verantwoordelijkheid genomen om de foto te nemen ; ).

Tijdens de wedstrijd kan een VO een grote toegevoegde waarde hebben voor een scheidsrechter, door op de plekken op het veld te focussen waar de scheidsrechter en assistenten op dat moment geen oog voor hebben. Denk aan een voorzet waarbij alle ogen gefocust zijn op het strafschopgebied, maar er net buiten de 16-meter nog van alles kan gebeuren. Hierin kan de VO een ondersteunende taak hebben. Hij of zij zal opvallende zaken zoals duwen, trekken of ten val brengen kunnen doorgeven aan de scheidsrechter. Deze zal vervolgens bepalen wat er gedaan wordt met deze informatie. De VO kan ook ondersteunen bij het letten op handsballen in muurtjes, zodat de scheidsrechter zijn volledige aandacht op het komende duel kan houden. Tot slot kan een VO helpen met lastige beslissingen dicht bij de dug-outs, omdat je als scheidsrechter – zeker in dit gebied – graag goed zit.

Tijdens de wedstrijd was de communicatie tijdens een opstootje erg belangrijk. Iedereen kon vanuit zijn plek op het veld input leveren en de juiste mensen aanwijzen voor het geven van 2 gele kaarten. Ook bij een aantal overtredingen rond de middenlijn die moeilijk te beoordelen waren voor de scheidsrechter kon ik hem adviseren. Het grote voordeel van het AXIWI communicatiesysteem voor de functie van VO, is de optie om de microfoon tijdelijk uit te schakelen (Push to Talk). Op dat moment kan zonder problemen met trainers en banken worden gecommuniceerd, zonder dat de rest hierdoor afgeleid zal worden. Het grote voordeel is dat je als VO nog steeds kan meeluisteren naar de rest van het team en niets zal missen.

Uiteindelijk zijn er voor de VO nog legio andere mogelijkheden om de scheidsrechter te kunnen assisteren, maar dit is volledig afhankelijk van de wensen van de scheidsrechter. Spreek dus alles goed af in de kleedkamer en vul eventueel tijdens de wedstrijd de laatste onduidelijkheden aan. Wees ook niet bang om dingen te vragen tijdens de wedstrijd, daar is de headset voor. Al met al hebben we een topwedstrijd gehad met z’n vieren én genoten van de mogelijkheid om dit systeem te mogen uittesten.

Tips voor de vierde official:

  • Pas je aan de wensen van de scheidsrechter aan
  • Let op met wat je zegt, de banken luisteren mee
  • Focus vooral op plekken op het veld waar de andere leden van de arbitrage niet kijken
  • Durf input actief input te geven als dingen vlak voor je gebeuren
  • Beperk onnodige gesprekken met banken terwijl de headset aan staat
  • Ondersteun elkaar op een positieve manier