“Het gebruik van het AXIWI AT-320 communicatiesysteem zorgde ervoor dat de workshop naar een compleet nieuw niveau getild kon worden. Iedere deelnemer kon ervaren hoe er op het hoogste niveau met én tussen spelers, coaches en de collega-scheidsrechter gecommuniceerd wordt.”

Jacir Soares de Brito, hockeycheidsrechter in de Hoofd- en Overgangsklasse (HOK), organiseerde op 18 maart 2016 een workshop voor scheidsrechters uit de Eerste klasse. De sprekers voor deze avond waren naast Jacir, Hans Hilhorst (scheidsrechter HOK) en Ewoud Hol (cameraman HOK). De focus van deze bijscholing lag op het verkrijgen van controle over de wedstrijd door middel van effectieve communicatie. Het eerste deel van de avond bestond uit een theoretisch gedeelte, waarbij aan de hand van videobeelden situaties besproken werden.

Meeluisteren met de scheidsrechters in het veld vanaf de zijlijn

Voor het tweede deel van de avond stond het bekijken van de wedstrijd HGC – Bloemendaal in de heren Hoofdklasse gepland. Aangezien de focus op de communicatie van de scheidsrechters lag, waren we op zoek naar een methode om direct op de ‘open’ lijn van de arbiters mee te kunnen luisteren. Na contact met Axitour waren zij bereid om alle deelnemers te voorzien van een AXIWI AT-320 communicatiesysteem. Dit zorgde ervoor dat iedere deelnemer als het ware zelf de wedstrijd aan het fluiten was en precies wist hoe beide arbiters, Thijs Retra en Pieter Hembrecht, op bepaalde situaties reageerden.

workshop-effectieve-communicatie-hockey-scheidsrechters-2016-3

Achterliggende gedachte van keuzes

Na de wedstrijd hebben we de scheidsrechters uitgenodigd om zich bij de groep te voegen en hebben deze samen met hun (Olympisch) beoordelaar, Philip Schellekens, nabesproken. Doordat iedereen mee heeft kunnen luisteren, met het AXIWI AT-320 communicatiesysteem, konden er inhoudelijke vragen gesteld worden over de achterliggende gedachte bij het maken van bepaalde keuzes.

Positieve reacties

De reacties na afloop waren alleen maar positief en heeft ervoor gezorgd dat ook scheidsrechters uit andere districten zich aan hebben gemeld, om een dergelijke workshop in de toekomst bij te kunnen wonen.

workshop-effectieve-communicatie-hockey-scheidsrechters-2016