(Op de foto: hockeyscheidsrechters Herman van der Klooster en Naomi Mulders)

Hockeyclub Etten-Leur (HCEL) telt ruim 1100 leden, waarvan ongeveer de helft in het bezit is van een scheidsrechterskaart. Een noodzakelijkheid om de bijna 30 wedstrijden, van jongste jeugd tot veteranen en van de lagere klasse tot het hoogste niveau, ieder weekend juist te kunnen begeleiden (fluiten).

Vrijwillige scheidsrechters

Het is natuurlijk geen geheim dat niet ieder lid staat te springen om een wedstrijd te fluiten. Mede daarom zijn wij als arbitragecommissie (AC) van HCEL ook extra trots op onze groep vrijwillige scheidsrechters, welke bestaat uit ongeveer 25 scheidsrechters. De leeftijd en het niveau van het vrijwillige scheidsrechtersgroep loopt uiteen van 12 jaar tot in de 60 jaar en van beginnende clubscheidsrechters tot bondsscheidsrechters, welke als groep zo’n 35% van alle wedstrijden per seizoen fluiten.

Opleiding verbeteren

In 2019 hebben wij als arbitragecommissie het bestuur geadviseerd om AXIWI als communicatiesysteem aan te schaffen. Dit advies was het gevolg van het evalueren van de eigen opleidingscapaciteit en mogelijkheden, maar vooral ook de wil om onze opleidingen te blijven verbeteren en de ervaringen met communicatiesystemen van onze bondsscheidsrechters en CS+ leercoaches (tegenwoordig CS+ praktijkbegeleiders).

AXIWI®

AXIWI is door de mogelijkheid van een open verbinding tussen de systemen én de mogelijkheid om meerdere systemen met en naast elkaar te gebruiken hiervoor uitermate geschikt. Het gebruik van het communicatiesysteem beviel een aantal vrijwilligers zo goed dat zij, mede omdat zij voor de bond fluiten en/of gevraagd worden om wedstrijden op andere verenigingen te fluiten, persoonlijk ook hebben aangeschaft.

Ervaringen met AXIWI® binnen de vereniging

Michael Mulders (CS+ praktijkbegeleider)

“Het maakt communicatie, en daardoor het fluiten, gemakkelijker en leuker. Daarnaast is het voor een begeleider van een scheidsrechter langs de kant ideaal. Je kan namelijk meeluisteren met de scheidsrechters en hen later van feedback op de communicatie voorzien óf bijvoorbeeld aangeven dat de positionering verbeterd kan worden. Al zou ik tijdens een wedstrijd als begeleider niet snel feedback geven, je wilt immers de scheidsrechter niet uit zijn/haar concentratie halen.”

Joost van Rooij (ervaren clubscheidsrechter)

“Als ervaren clubscheidsrechter is het voor de eerste keer fluiten met communicatiemiddel echt wennen en niet altijd praktische, maar dat was de eerste keer.”

Als AC merkten wij dat het gebruik van communicatiemiddelen soms op weerstand stuit. Dit zit met name in de onbekendheid in het gebruik ervan. Daarom geven wij tijdens de lessen als voorbereiding op het scheidsrechters examen al een korte uitleg hoe fluiten met communicatie gaat en gaan wij tijdens onze praktijkworkshops uitgebreider in op functionele communicatie tijdens het gebruik van communicatiemiddelen (een geintje moet kunnen, maar het hoeft geen talkshow te worden).

Veronique Aarts (beginnend clubscheidsrechter)

“Ik vind de oortjes heel fijn, want het geeft meer zelfvertrouwen en als je iets niet weet kan je het je medescheidsrechter vragen.”

Herman van der Klooster (bondsscheidsrechter)

“Fluiten met AXIWI is voor mij een hulpmiddel bij het fluiten als een team. Door de open communicatie met je collega kun je elkaar ondersteunen, coachen en horen wat er tegen spelers/begeleiders wordt gezegd. Hierdoor wordt het gemakkelijker om als 3de team op veld staan”

Namens de arbitragecommissie van H.C. Etten-Leur,

Michael Mulders