Rugby Nederland heeft Axitour Communication Systems, na een uitvoerige testperiode, geselecteerd als voorkeursleverancier van de scheidsrechter communicatiesystemen. Om het gebruik van headsets onder verenigingen en scheidsrechters te stimuleren organiseren Rugby Nederland en Axitour een AXIWI-kortingsactie in de periode van 3 september t/m 30 september.

Rugbyscheidsrechters communiceren tijdens wedstrijden steeds vaker via een draadloos communicatiesysteem, ook wel headset genoemd. Via een open-lijn verbinding staan de scheidsrechters direct en draadloos met elkaar in verbinding. Handig om de afstand op het veld mee te overbruggen en op een efficiënte manier te overleggen en beslissingen te nemen.

Ervaringen scheidsrechters en officials met AXIWI headsets
Tijdens de Amsterdam 7’s en de Bingham Cup hebben diverse Nederlandse en internationale scheidsrechters, scheidsrechtercoaches en coaches met het AXIWI communicatiesysteem gewerkt. Michael Assman, voorzitter van de scheidsrechtercommissie en hoofdscheidsrechter van de Bingham Cup over zijn ervaringen met het AXIWI communicatiesysteem: “Bij beide evenementen hielp het communicatiesysteem de scheidsrechters en officials om beter samen te werken. Er werden sneller en correcter beslissingen genomen, wat vervolgens heeft bijgedragen aan een nog betere wedstrijdflow. De scheidsrechtercoaches konden vanaf de zijlijn het acteren van de scheidsrechters nog beter volgen en begrijpen, omdat zij via een AXIWI headset konden meeluisteren. Hierdoor konden zij na de wedstrijd nog gerichter feedback geven aan de scheidsrechters wat bijdraagt aan een snellere leercurve en ontwikkeling van de scheidsrechter.

Voor de jonge scheidsrechters was het een mooie gelegenheid om kennis te maken met het werken met een communicatiesysteem. We kijken ernaar uit dat de AXIWI headset een standaard tool wordt voor rugbyscheidsrechters. Dit komt de kwaliteit van de sport en de arbitrage ten goede en daarmee vergroten we het plezier in de rugbysport voor alle deelnemers.”

Samenwerking Axitour en Rugby Nederland
Ben Engelen, Directeur van Axitour Communication Systems, over de samenwerking: “Wij zijn al zeer actief in de internationale rugbysport én vele andere sporten. De samenwerking met Rugby Nederland draagt bij aan onze ambitie om te groeien in de rugbysport én biedt de mogelijkheid om het arbitrageniveau in Nederland naar een hoger niveau te brengen.”

Tijmen Vader, development manager van Rugby Nederland, over de samenwerking: “Voor de scheidsrechters van Rugby Nederland is het gebruik van communicatiemateriaal een enorme stap in de goede richting om het niveau van de arbitrage te verhogen.
De samenwerking tussen AXIWI en Rugby Nederland maakt het voor clubs mogelijk om deze communicatiematerialen aan te schaffen. Rugby Nederland kijkt uit naar de samenwerking en wat het de ontwikkeling van de scheidsrechters en het rugbyspel verder zal brengen.”