Deze blog is geschreven door Ivan Mrkalj, een Duitse voetbalscheidsrechter.

Het is niet mogelijk om scheidsrechters in het (betaald) voetbal voor te stellen zonder een headsetsysteem. De headsets zijn erg handig om goede wedstrijdbeslissingen te vergroten. Elke start van een nieuwe technologie (headsets) is moeilijk en het gebruik van een headset moet worden getraind. Als het headsetsysteem niet op de juiste manier wordt gebruikt, kan dit een grote storende factor zijn voor het wedstrijdmanagement.

Ik heb de AXIWI-headset bij verschillende amateurwedstrijden in Duitsland en op het CONIFA WFC 2018 in Londen gebruikt. Tijdens deze wedstrijden had ik genoeg tijd om het gebruik van de AXIWI headsets te testen, zodat ik een goede manier kon ontwikkelen om ze te gebruiken.

In deze blog geef ik je tips en trucs om op een efficiënte en effectieve manier met een communicatiesysteem om te gaan en je prestaties als scheidsrechter en / of assistent-scheidsrechter te verbeteren.

1. Efficiënt tijdbeheer voor de wedstrijd

Het is belangrijk dat het scheidsrechters team genoeg tijd heeft tijdens de pre-match voor wat ‘AXIWI’ voorbereiding. U moet de AXIWI-units instellen en ervoor zorgen dat de headsets goed passen. En natuurlijk: maak definitieve afspraken over ‘de communicatie’ tijdens het spel.

Ik zou adviseren om uiterlijk 25 minuten voor de aftrap de kleedkamer binnen te gaan. Het is beter om voldoende tijd te hebben en stresssituaties te vermijden; omdat het niet bevorderlijk is voor een goede wedstrijdvoorbereiding.

 

2. Duidelijke teamopstelling en codewoorden

Voor elke wedstrijd hebben de scheidsrechters en assistent-scheidsrechters een duidelijke en duidelijke overeenkomst nodig over hoe ze zullen communiceren. De scheidsrechter moet de assistenten vertellen wat voor soort communicatie en teamwork hij nodig heeft, want elke scheidsrechter heeft zijn eigen wensen en stijl. De assistent-scheidsrechter moet zich realiseren dat hij de scheidsrechter moet helpen om de beste beslissing op het veld te nemen.

Daarnaast heeft het duidelijke codewoorden nodig voor de communicatie tussen de scheidsrechter en assistent-scheidsrechters via de headsets. Het is mijn ervaring dat de codewoorden duidelijk, precies en niet-misleidbaar moeten zijn, bijvoorbeeld “speel door” in plaats van “geen fout” omdat “geen fout” en “fout” codewoorden zijn, omdat ze erg op elkaar lijken.

3. Bevestig de microfoon van uw headset aan uw wang

Ik ben erachter gekomen of de microfoon naast mijn mond is bevestigd, mijn assistent begrijpt veel beter en gemakkelijker wat ik zeg. Ik raad aan om wat huidskleurige of transparante tape te kopen om de microfoon op de huid van je gezicht te plakken. En het werkt ook beter tijdens het hardlopen met een headset; omdat het minder beweegt.

 

4. Teamspirit – 3 scheidsrechters en één beslissing!

Het is belangrijk dat een scheidsrechtersteam een ??goede sfeer heeft, want dan wordt het teamwerk veel beter samen. De assistent-scheidsrechters moeten proberen de scheidsrechter zoveel mogelijk te ondersteunen. Daarvoor is het belangrijk om voor de wedstrijd te praten over de verwachtingen en de scheidsrechtersstijl. Bovendien; een echte teamgeest heeft 100% eerlijke en open communicatie nodig, waar iedereen zijn mening kan geven.

 

5. Als je een hele goede voorbereiding hebt, dan is de halve strijd gewonnen!

Technologie vereist voorbereiding, dus het is noodzakelijk om alles een dag voor de wedstrijd te controleren. Batterij opgeladen? Alles werkt naar behoren? Het zou voor iedereen een stressvolle situatie zijn als iets niet werkt zoals het zou moeten. Als er iets misgaat, kan het u verrassen en kunt u tijdens de wedstrijd onnodige fouten maken. Daarvoor gebruik ik ook zoemer vlaggen, voor het geval er iets gebeurt.

 

Ivan Mrkalj
Fotografie: Brad Merrett

Evenement: de confederatie van onafhankelijke voetbalbonden