Ik ben David Olovsson, 29 jaar oud uit Zweden. Ik ben een voetbal- en handbalscheidsrechter. Ik hou van reizen en nieuwe mensen ontmoeten. Mijn 18 jaar, voor zover als scheidsrechter, hebben me veel ervaring in het leven gegeven en me gemaakt tot wie ik ben tot op de dag van vandaag, daarbovenop leerde het me ook ongeveer 8 talen begrijpen. Ik begon mijn carrière als scheidsrechter op zeer jonge leeftijd en maakte mijn eerste seniorenwedstrijd al op 13-jarige leeftijd in 2002. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb, want ik kan me verhouden tot de “technische revolutie” met piepvlaggen en koptelefoon, maar ook naar die dagen dat we hadden alleen de basis (schreeuwen, gebaren). Ik doe nog steeds games met alleen de basis, omdat ik het erg belangrijk vind om je communicatie en vaardigheden op de basis te bouwen. In een voetbalwedstrijd neem je ongeveer 600 beslissingen, je moet ze correct en snel genoeg nemen. Als de technologie faalt, moet je nog steeds doorgaan, want er is niets gebeurd. Als je weet hoe je op een stand staat, is het erg leuk om dingen op te fleuren met technische dingen. Piepvlaggen en communicatie met koptelefoon helpen veel om snelle belangrijke beslissingen gemakkelijker te maken, maar het kost veel tijd om eraan te wennen en comfortabel te zijn. Ten slotte, als je het ‘op de juiste manier’ leert, helpt het erg veel en geeft het een enorm voordeel om verder te gaan. Technologie maakt nooit een scheidsrechter, maar een scheidsrechter kan van technologie een geweldig hulpmiddel maken.

In deze blog zal ik proberen je wat tips en trucs te geven om op een efficiënte en effectieve manier gebruik te maken van een communicatiesysteem, waardoor je prestaties tijdens het spel verbeteren. Mijn 5 tips:

 

 

1. Gebruik sleutelwoorden

Zorg ervoor dat u de termen gebruikt terwijl u met uw collega-scheidsrechters en sportofficials praat. Sommige woorden kunnen gemakkelijk worden gebruikt als sleutelwoorden voor beslissingen.

 

2. Praat niet te veel

Te veel praten kan uw eigen gedachten of uw collega’s verstoren terwijl u belangrijke spelbeslissingen neemt.

3. Gebruik de headsets als hulpmiddel

Zorg ervoor dat je een game zonder headsets kunt spelen voordat je ze langzaam aanpast. Als je eenmaal aan headsets gewend bent, raad ik je toch aan om minstens 1 / 4-1 / 3 van je games zonder deze headsets te referen. Je houdt dus altijd de basis van reffing.

 

4. Houd ‘het gesprek’ tussen jou en je collega

Zorg ervoor dat de spelers niet horen wat u zegt. Als je te hard praat, kunnen de spelers je gesprek gemakkelijk verstoren en kun je ze uitnodigen bij je besluitvorming.

 

5. Niet pronken

De headsets maken je nooit een betere scheidsrechter, al zie je er ‘professioneler’ uit. Onthoud dat u ze als hulpmiddel gebruikt dat niet pronkt.