Zo ga je als scheidsrechter vol vertrouwen de wedstrijd in

Het is zondagmiddag, iets voor drie. Peter draait zijn auto het parkeerterrein van de sporthal op. Vol. Geen plaats te vinden. Uiteindelijk parkeert hij zijn auto maar een paar straten verderop en wandelt hij met zijn tas over de schouder iets na drieën de sporthal binnen. “Ah! Daar hebben we het noodzakelijk kwaad, we waren al bang dat je niet meer zou komen” komt de teammanager van de thuisspelende vereniging Peter tegemoet. Verbaasd kijkt Peter, die door de bond was aangesteld deze wedstrijd te leiden, om zich heen. Een volle sporthal, geen stukje tribune meer te zien. De wedstrijd die eigenlijk om drie uur had moeten beginnen bleek “de wedstrijd van het jaar” te zijn: de kampioenswedstrijd! Welke ploeg mag volgend seizoen uitkomen op landelijk niveau?

De schrikt slaat Peter om het hart. “Kampioenswedstrijd? Noodzakelijk kwaad? Moet ik déze wedstrijd fluiten? Als dat maar goed gaat…” Negatieve emoties maken zich van hem meester. In het kleedlokaal probeert hij zich zo goed als het kan nog even te ontspannen, om vervolgens onder luid applaus en gejoel het speelveld te betreden. “Hè hè, daar is hij eindelijk” klinkt vanaf de tribune, “we kunnen beginnen!”

Je kunt je voorstellen dat Peter niet vol zelfvertrouwen deze wedstrijd ingaat. Misschien wordt vanaf het eerste fluitsignaal zijn autoriteit wel in twijfel getrokken. Duidelijk dat hij met een “1-0 achterstand” aan deze wedstrijd begint. Maar hoe anders had het kunnen zijn als zijn voorbereiding er anders uit had gezien? Hoe sterk stond Peter in zijn schoenen als hij met een 1-0 voorsprong de wedstrijd kon aanfluiten?

Voorbereiding

De voorbereiding op een wedstrijd kan starten vanaf het moment dat de bond je aanstelt voor de wedstrijd. Welke teams fluit je? Waar gaat het om? En daarnaast nog andere belangrijke zaken als bijvoorbeeld de speellocatie en de tenuekleuren van de teams.

De wedstrijddag

Dan de wedstrijddag, de dag waarop je als scheidsrechter leiding hebt over die ene wedstrijd. De leiding krijgen is een gunst, de leiding houden een grote kunst. Bij een wedstrijd die gaat om een kampioenschap zijn beide teams volledig gefocust op hun eigen prestatie. Niemand die zich zorgen wenst te maken of de scheidsrechter wel of niet komt opdagen. Zorg ervoor dat je tijdig aanwezig bent, ook voor jezelf. Meld je even bij binnenkomst, wen aan de omgeving en maak een kort praatje met de teammanagers. Wat is de procedure na afloop; is er een huldiging op het speelveld? Misschien vind je het fijn om dit voorafgaand aan de wedstrijd alvast te weten.

Een goede voorbereiding zorgt niet alleen voor meer vertrouwen in je eigen prestatie, maar ook voor meer vertrouwen van de hoofd- (teams) en bijrolspelers (publiek) van de wedstrijd. Ben je tijdig aanwezig, controleer je de doelen voorafgaand aan de wedstrijd en loop je nog even warm – dan zal men al snel geneigd zijn te zeggen: “gelukkig, we hebben een goede scheidsrechter vandaag!”

Gun jezelf dit vertrouwen van de omgeving en voorkom die 1-0 achterstand. Van “noodzakelijk kwaad” naar “fijn dat je er bent!”. “1-0 voor de scheids” – je hebt het zelf in de hand!

Nederlands Handbal Verbond